Zawijańce z dorsza

Roladki z dorsza z warzywami - wyśmienite danie cieszące oko.
Zamiast cząstek pomidora na filetach mnożna położyć plastry cukinii lub cząstki papryki. By kawałki papryki nabrały elastyczności, warzywo najczęściej należy opiec, zdjąć skórkę, pokroić na cząstki i oddzielić nasionka.




Składniki:
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 5 pomidorów
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- 1 strąk czerwonej papryki
- po pół pęczka bazylii i koperku

Filety opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. 3 pomidory pokroić na ćwiartki, oddzielić nasionka. Listki bazylii i koperek posiekać. Na każdym filecie kłaść po 2 kawałki pomidora, posypać koperkiem, zwinąć roladki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Cebulę posiekać, przesmażyć na maśle, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pozostałe pomidory i paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wymieszać z bazylią. Roladki położyć na warzywach, piec ok. 30 min w 190°C.

Fot. Food-pictures.com
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
Jakos tak za sushi nie przepadam