Z apteki natury - jarzębina

Sezon na czerwone korale...
/ 27.08.2007 10:26
Starożytni Rzymianie używali owoców jarzębiny jako przyprawy. Polecali ją chorym na serce, mającym niewydolność nerek, problemy z płucami i biegunki.

Mieli rację. Oprócz tego jarzębina ma właściwości wzmacniające oraz jest doskonałym źródłem witaminy C (ma jej więcej niż cytrusy) i beta-karotenu (dawka taka jak w marchwi).

Kiedy zbierać:

- owoce należy zrywać, gdy dojrzeją – od sierpnia do końca października.

Co z niej zrobić:
- aby jarzębina straciła gorzki posmak, należy ją przemrozić (włóż owoce na dobę do zamrażarki) lub zblanszować. Z tak przygotowanej jarzębiny można zrobić konfiturę;
- z suszonych owoców rób wzmacniające napary: pół łyżki zmielonej jarzębiny zalej szklanką wrzątku i odstaw na 20 minut. Pij trzy razy dziennie po pół szklanki.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)