Warzywna galareta

Wstawić do lodówki, zastudzić, zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, wyjąć galaretkę i ozdobić.
/ 13.04.2006 18:08
Składniki:
- 20 dag zielonego groszku, może być mrożony
- 2 marchewki
- 20 dag szynki lub pieczonego mięsa drobiowego
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki żelatyny
- sól, 1 czerwona papryka
- 1 l bulionu, może być z kostki
- kukurydza do ozdoby

1. Mrożony groszek wrzucić na wrzątek, gotować 10 min, odcedzić z marchewkę oczyścić, ugotować, pokroić w kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, posiekać, zmiksować.

2. Żelatynę rozpuścić w bulionie, przyprawić z 1/3 wymieszać z papryką, odstawić z szynkę pokroić z na dno formy wylać czerwoną galaretkę, schłodzić, wstawić do lodówki, żeby zastygła.

3. Na zastudzonej galarecie ułożyć warstwami przygotowane składniki z zalać tężejącą galaretą z wstawić do lodówki, zastudzić z zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, wyjąć galaretkę ozdobić.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/27.12.2006 20:36
wygląda apetycznie