Walentynkowe menu

Sałata Ti Amo oraz deser Romeo i Julia
Sałata Ti Amo (Kocham Cię)

Składniki:
Sałaty – lodowa, rzymska, lollo rosso, lollo bianco, rukola, kilka boczniaków, owoc granatu, pomidor, czerwona cebula, suszone pomidory, wiórki parmezanu, 3 ząbki czosnku, oliwa.
Sos – 1 łyżka musztardy Dijon, łyżeczka octu winnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 6–8 łyżek oliwy, trochę miodu, szczypta soli, pieprz.

Wymieszać musztardę z solą, octem, sokiem z cytryny i miodem, a następnie wymieszać z oliwą. Dodać pieprz. Boczniaki usmażyć na oliwie z czosnkiem. Liście sałat ułożyć na talerzu, dodać smażone boczniaki i suszone pomidory pokrojone w paseczki, krążki czerwonej cebuli, pomidor pokrojony w ćwiartki. Polać sosem i posypać wiórkami parmezanu oraz pestkami owocu granatu (afrodyzjak).

Deser Romeo i Julia
Składniki:
20 dkg gorzkiej czekolady (70 procent kakao), szklanka śmietanki kremówki, łyżka masła, łyżka likieru Cointreau, gorzkie kakao, kilka truskawek, listki mięty.

Czekoladę rozpuścić z masłem na parze, dolać podgrzaną śmietankę, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, aż stężeje. Nabierać masę czekoladową łyżeczką, formować kulki i obtaczać w kakao. Trzymać w chłodnym miejscu. W szerokim kielichu ułożyć przekrojone na pół truskawki, a na nich czekoladowe kulki. Ozdobić całą truskawką i listkiem mięty.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)