Truskawki na start!

Zjedz codziennie ok. 0,5 kg, a ochronią cię przed przeziębieniem, wiosennym zmęczeniem i kłopotami trawiennymi.
Świeże, wiosenne truskawki przez wiele osób uważane są za najsmaczniejsze i najzdrowsze owoce. Ich jedzenie to jedno z niewielu szaleństw, które można z czystym sumieniem polecić wszystkim niezależnie od wieku czy stanu zdrowia.

Od rana...
Porcja truskawek zjedzona na czczo to najlepsze, co możesz sobie zafundować. Dzięki enzymom spalającym tłuszcz soczyste owoce przygotują twój organizm do szybkiego trawienia. Opłukane, dokładnie osączone i rozdrobnione truskawki dodaj do płatków zbożowych i chudego jogurtu, a nie odczujesz zmęczenia aż do wieczora. Najlepiej jeść je już od rana, bo trawienie owoców zaczyna się w ustach, a kończy w jelicie cienkim. Kiedy owoce są podawane po posiłku, np. na deser, w żołądku blokują je trawione najpierw białka i tłuszcze. Natomiast jedzone na czczo od razu działają na układ trawienny. Ponadto orzeźwiają i dodają energii na cały dzień.

Cudowne właściwości
Jadamy je na surowo, robimy przetwory, desery, pieczemy ciasta z truskawkami. Można też użyć ich do pierogów, naleśników, zapiekanek. Najlepszy sposób na dłuższe przechowanie to zamrożenie – zachowają wtedy prawie wszystkie właściwości świeżych owoców.
Zawierają wit. C (20 dag owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu), karoten, B2, PP oraz minerały: potas, wapń, magnez, żelazo. Truskawki uodporniają i wzmacniają organizm, działają odkwaszająco. Są niskokaloryczne, 10 dag to 35 kcal.

Dla urody
Maseczki: rozgniecione owoce stosuje się przeciw piegom i przebarwieniom, mają bowiem właściwości wybielające. Odświeżają też zmęczoną cerę, a nawet zapobiegają zmarszczkom. Uwaga, mogą uczulać!

Wykwintne przepisy
- Pyszne, aromatyczne, purpurowe truskawki uważane są za najwykwintniejsze owoce. Między innymi podczas otwarcia tenisowego turnieju w Wimbledonie rodzina królewska raczy się szampanem z truskawkami. Gdy dodasz kilka do musującego wina, ty też otrzymasz królewski napój.
- Na deser przygotuj truskawki w czapeczkach. Rozpuść tabliczkę białej lub ciemnej czekolady albo polewy, lekko przestudź. Truskawki umyj i dokładnie osusz. Zanurz do połowy w czekoladzie. Zanim czekolada zastygnie, możesz posypać wiórkami kokosowymi.

To ciekawe
Niezwykle dbająca o urodę francuska arystokratka, madame Tallien, dla jędrności i olśniewającej bieli skóry zażywała kąpieli truskawkowych. Na każdą kąpiel przeznaczano sok z co najmniej 12 kg truskawek. Potem asystujące kobiety zmywały jej skórę mlekiem i smarowały kremami. Co prawda współczesne elegantki nie mają czasu na takie zabiegi (i truskawek szkoda), ale maseczkę zawsze można sobie zaaplikować.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/13 lat temu
tak są ok
/13 lat temu
Truskaweczki Mniam Mniam