Grzech nie wykorzystać tanich i zdrowych warzyw oraz owoców do przygotowywania codziennych posiłków. Tym sposobem dieta twojej rodziny będzie smaczniejsza i bardziej odżywcza. Ale pamiętaj! Potrawy ze świeżych warzyw i owoców nie znoszą długiego gotowania ani pieczenia. Tracą wtedy smak, barwę i witaminy. Dla ciebie to plus, bo najbliżsi nie czekają długo na posiłek, a ty masz więcej czasu dla siebie.
CHŁODNIK
Składniki:
- pęczek botwinki
- sok z 1/2 cytryny
- kostka rosołowa
- 750 ml maślanki
- 150 ml śmietany
- sól i pieprz
- 2 pomidory
- cukier
- rzodkiewki
- ogórek
- 2 jajka
- koperek
Botwinkę posiekać, zalać wodą, gotować 10 min, dodać sok, ostudzić. Maślankę wymieszać ze śmietaną i botwinką z wywarem. Przyprawić, wymieszać z warzywami i koperkiem. Podawać z jajkiem.
KULE W BOCZKU
Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- sól i pieprz
- oregano
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
Ziemniaki umyć, obrać, obgotować w osolonym wrzątku. Oprószyć pieprzem i oregano. Każdy ziemniak zawinąć w plaster boczku. Piec ok. 15 min w 190°C.
SERNIK Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
- cienki czekoladowy biszkopt
- 3 opakowania waniliowego twarożku homogenizowanego
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 dag czereśni
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia, ostudzić. Czereśnie umyć, wydrylować. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Zmiksować z twarożkiem, połączyć z tężejącą żelatyną. Biszkopt włożyć do tortownicy, zalać masą serową, powciskać w nią czereśnie, zastudzić.
Renata Rowicka/ Przyjaciółka
Fot. Food-pictures.com