POLECAMY

Dania z ziemniaków - co warto wiedzieć o ich przygotowaniu?

Ziemniaki mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale też jego podstawą. Sprawdź, jak najlepiej je wykorzystać!
/ 2 tygodnie temu
Dania z ziemniaków - co warto wiedzieć o ich przygotowaniu? Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Choć wszystkie ziemniaki mają zbliżony smak, to jednak różnią się zawartością skrobi. I to właśnie zawartość skrobi decyduje o przeznaczeniu ziemniaków do potrawy. Jeśli pod ręką masz uniwersalną odmianę, np. Irgę, Irys, Orlik możesz z nich przygotować większość potraw. Odmiany te mają średnią zawartość skrobi i najlepiej sprawdzą się w zupach, zapiekankach i plackach. Ale bez  problemu przygotujesz też z nich kluski czy sałatkę.

Jeśli zaś dysponujesz bardziej zwartą odmianą ziemniaków, o stosunkowo niskiej zawartości skrobi (np. Denar, Vineta) najlepiej przygotuj z nich sałatkę czy zapiekankę. Gdy zaś ziemniaki, które masz pod ręką są bogate w skrobię (np. odmiany Bryza, Tajfun, Gracja) zdecyduj się raczej na przygotowanie klusek czy frytek. Co jeszcze warto wiedzieć o ziemniakach przed przerobieniem ich na potrawę?

  • Ziemniaki zdecydowanie szybciej się gotują niż pieką. To za sprawą wody, w której są zanurzone i która przyspiesza kleikowanie skrobi. Dlatego jeśli planujesz upiec ziemniaki w piekarniku czy na grillu wcześniej możesz je podgotować. W ten sposób skrócisz czas ich przyrządzania. Pamiętaj jednak, że w czasie gotowania z ziemniaków wymywana jest część cennych składników, np. wit. C, potas.
  • dwie techniki gotowania ziemniaków - możesz je wrzucić do zimnej lub do gotującej się wody. Kiedy którą technikę stosować? Do zimnej wody zaleca się kłaść ziemniaki starsze, o większej zawartości skrobi, a także przygotowując z nich np. zupę. Jeśli zaś gotujesz ziemniaki młode albo zależy Ci na tym, by pozostało w nich jak najwięcej wartościowych składników kładź je na wrzątek. Gorąca woda utworzy bowiem na powierzchni ziemniaków skórkę, która zapobiegnie wymywaniu z nich witamin i soli mineralnych.
  • Ciepłe ziemniaki łatwiej jest wytłuc czy przepuścić przez praskę. Nie mają wtedy grudek i odznaczają się ładną barwą. Dlatego jeśli pozostaną Ci ziemniaki z obiadu i planujesz następnego dnia przygotować z nich np. kopytka, wytłucz je póki są jeszcze ciepłe, a po wystygnięciu wstaw do lodówki.

  • Nie kupuj ziemniaków na większy zapas, chyba, że masz chłodne i ciemne miejsce w którym możesz je przechowywać. Ziemniaki szybko bowiem więdną i wyrastają. Jeśli zaś chodzi o młode ziemniaki szybko się zagrzewają i zaczynają gnić.
  • Co zrobić ze skiełkowanymi ziemniakami?

    Po pierwsze staraj się obrywać kiełki, gdy tylko się pojawią. Miejsce po usuniętych kiełkach, tzw. oczko wykrój spiczastym nożem. W kiełkach ziemniaków, podobnie jak i w innych kiełkujących roślinach występuje duża zawartość glikozydu solaniny. Zjadana w większych ilością potrafi być szkodliwa.

    Polecamy także:Przepisy na dania z ziemniakami.  50 przepisów na dania z ziemniaków.  Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia?

    SKOMENTUJ
    KOMENTARZE (0)