Strudel ze szpinakiem

Amatorom kulinarnych nowinek proponujemy strudel ze szpinakiem. Podany na ciepło doskonale smakuje z czystymi zupami.
/ 29.05.2006 17:06

Dość łatwe
Przygotowanie 60 min
Dla 6 osób
1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- masło do wysmarowania formy

Na nadzienie:
- 1 kg szpinaku
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- 5 dag żółtego sera
- zioła



Świeży szpinak przebrać, umyć, osączyć, wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 10 minut, odcedzić łyżką cedzakową, drobno posiekać ostrym nożem.
Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozpuścić łyżkę masła, wsypać mąkę, lekko zrumienić,
włożyć posiekany szpinak, przesmażyć, ciągle mieszając, ostudzić.
Szpinak połączyć z żółtkami, śmietaną i startym serem, białka ubić, domieszać do masy, przyprawić do smaku solą, drobno zmielonym pieprzem (można dodać posiekane zioła).
Roztrzepać jajko z wodą, połączyć z przesianą mąką, dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę, odłożyć na godzinę w chłodne miejsce, stopić w rondelku łyżkę masła.
Rozwałkować placek, na odwróconym talerzu położyć ściereczkę, na niej ciasto, rozciągnąć je, zaczynając od środka, uformować prostokąt, posmarować stopionym masłem.
Formę natłuścić masłem, ułożyć w niej strudel, na powierzchni ułożyć masło, piec w temp. 200°C ok. 45 min.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)