Smak zieleni

Do wykorzystania, póki na straganach można dostać świeże ogórki i cukinię.
/ 18.10.2006 10:35

Porcja 20 kcal. Dla 2 osób
Składniki:
- 2 ogórki sałatkowe lub 2 młode cukinie
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- listki świeżej mięty
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
- cukier

Przygotowanie
1. Ogórki lub cukinie opłucz pod bieżącą wodą, odsącz, pokrój na plasterki, odstaw.
2. Przygotuj sos: jogurt dobrze roztrzep, wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz odrobiną cukru.
3. Z warzyw odsącz sok, polej je przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Przybierz listkami mięty.

Rada: Sos jogurtowy możesz przygotować nieco inaczej, doprawiając go dodatkowo. Podsmaż na oleju kminek, kardamon, kurkumę. Zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem, dodaj odrobinę kolendry.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)