Pomidory z farszem

Mamy sezon na pomidory, jedzmy ich jak najwięcej!
Pomidory z kurkami i ryżem, podawane na ciepło i na zimno.




Składniki:

- 6 średniej wielkości pomidorów (dobrze dojrzałych, ale twardych)
- 6 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
- 10 dag kurek
- 1 łyżeczka masła
- po kawałku papryki żółtej, zielonej i czerwonej
- sól i pieprz
- listki bazylii

Pomidory dokładnie umyć i wytrzeć, z każdego odkroić czapeczkę z ogonkiem. Pomidory wydrążyć, usuwając z nich miąższ z nasionkami, pozostawić tylko mięsiste ścianki. Kurki oczyścić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, usmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, oddzielić nasionka, pokroić w drobną kostkę. Listki bazylii opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Ryż wymieszać z kurkami, papryką i bazylią. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie napełnić nim wydrążone pomidorki, przykryć czapeczkami. Przed podaniem dobrze schłodzić. Faszerowane pomidory można podać na ciepło. Wystarczy je włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, przykryć i wstawić na 15–20 minut do gorącego piekarnika.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
koniecznie podgrzać! pomidory uwalniają likopen (antyutleniacz) tylko kiedy są podawane na ciepło!