Papryka faszerowana soczewicą

Proste i efektowne danie
/ 29.08.2013 11:06

Przygotowanie 35 min
Pieczenie 45 min
Porcja 410 kcal
Koszt porcji 2,70 zł

Przepis na 4 porcje:

  • 4 papryki
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • cebula
  • pieprz
  • 10 dag ryżu
  • 2 pomidory
  • kulka mozzarelli
  • sól
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • słodka i ostra mielona papryka

Sposób wykonania:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek. Ze-szklij na maśle. Dosyp ryż i soczewicę. Chwilę smaż. Zalej taką ilością wody, aby przykryła składniki warstwą o grubości 1 cm. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i połowę startej mozzarelli. Dopraw na ostro.
  2. Farszem napełnij papryki. Przykryj mozzarellą, zalej bulionem. Zapiecz 45 min w temp. 200 st.

Kulinarne inspiracje - forum >>