Mrożony krem kawowy

Idealne na lato, orzeźwiające i smaczne.
Do deseru przed zamrożeniem można dodać orzechy laskowe lub migdały. Wcześniej trzeba je obrać ze skórki. Idealne na lato, orzeźwiające i smaczne!


Składniki:
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 4 łyżki likieru kawowego
- 400 ml śmietanki kremówki

Do dekoracji:
- 1 pomarańcza
- gałązka świeżej mięty
- kawałek gorzkiej czekolady

Żółtka, cukier i łyżkę wrzątku ubijać na parze lub w gorącej kąpieli wodnej do czasu, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysty krem . Dodać dobrze ciepły napar kawy i likier, ubijać jeszcze 1–2 minuty, aż krem zacznie gęstnieć, ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kremem. Niewielką, wąską formę wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niej masę, wyrównać powierzchnię, przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin (aż zamarznie). Deser wyjąć z zamrażarki około 30 min przed podaniem. Pokroić na plastry grubości 3 cm, każdą porcję ozdobić plasterkami pomarańczy i listkami mięty, posypać czekoladą.
Tagi: deser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Pyszny deser. Zaraz nastawię kawkę w Moim HLF i próbujemy. Na szczęście mój ekspres parzy mocną kawkę.