Krem z pieczarek

Zupę-krem podawać w filiżankach, posypaną przysmażonymi pieczarkami.
 
Składniki:
- 30 dkg pieczarek,
- 2–3 szalotki,
- łyżka masła,
- litr bulionu z drobiu lub cielęciny,
- 3/4 szklanki śmietanki,
- żółtko,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Oczyszczone grzyby pokroić. Posiekane w kostkę szalotki dusić na maśle aż do zeszklenia.
Dodać grzyby i przysmażyć razem. Odłożyć kilka pokrojonych pieczarek do dekoracji, wlać bulion i gotować około 10 minut. Zmiksować wszystko na gładką masę. Ubić żółtko ze śmietanką i wlać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Zupę-krem podawać w filiżankach, posypaną przysmażonymi pieczarkami.

Mucha Ihnatowicz
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)