POLECAMY

Do naleśników i nie tylko! Zobacz, jak przygotować dżem z czerwonej porzeczki bez pestek!

Sezonowe czerwone porzeczki sprawdzą się również w dżemach i konfiturach. Zobacz, jak zrobić przetwory bez żelfixu!
Sylwia Kazimierczuk / tydzień temu
Do naleśników i nie tylko! Zobacz, jak przygotować dżem z czerwonej porzeczki bez pestek! fot. Adobe Stock

Dżem z czerwonej porzeczki bez pestek

Składniki:

  • 2 kilogramy czerwonej porzeczki
  • ¾ kilograma cukru
  • 2 laski wanilii
  • Anyż
  • 3 łyżki pektyny

Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki bez pestek?

1 krok: Czerwoną porzeczkę dokładnie oczyść, umyj i odcedź.

2 krok: Przesyp do garnka i wsyp cukier, wanilię i dopraw anyżem. Dodaj pektynę.

3 krok: Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny do zgęstnienia. Przecedź przez sitko i pozbądź się pestek. Przełóż do wyparzonych słoików, zakręć przykrywką i połóż do góry dnem.

Dżem z czerwonej porzeczki bez żelfixu

Składniki:

  • 3 kilogramy czerwonej porzeczki
  • Kilogram cukru
  • 4 łyżki pektyny
  • Łyżka cynamonu

Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki bez żelfixu?

1 krok: Porzeczki umyj, oczyść i odcedź z nadmiaru wody. Zasyp cukrem i przełóż do garnka.

2 krok: Wsyp pektynę i łyżkę mielonego cynamonu. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

3 krok: Przełóż masę do wyparzonych słoików i zakręć przykrywką. Postaw do góry dnem. Dżem z czerwonej porzeczki zgęstnieje w przeciągu tygodnia.

Dżem z czerwonej i czarnej porzeczki

Składniki:

  • 1,5 kilograma czerwonej porzeczki
  • 1,5 kilograma czarnej porzeczki
  • ¾ kilograma cukru
  • Łyżeczka kardamonu mielonego
  • 2 laski wanilii

Jak zrobić dżem z czerwonej i czarnej porzeczki?

1 krok: Czarną i czerwoną porzeczkę umyj, oczyść i przecedź.

2 krok: Wsyp cukier, kardamon i laski wanilii. Gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu.

3 krok: Przełóż masę do wyparzonych słoików i zakręć słoikiem. Połóż słoiki do góry dnem.

Dlaczego dżem nie gęstnieje?

W zależności od zawartości pektyny w owocach, dżem może zgęstnieć w mniejszym lub większym stopniu. Odpowiednie proporcje owoców do cukru, wody lub cukru żelującego sprawią, że dżem owocowy będzie gęsty.

  • Cukier żelujący – na kilogram owoców użyj 300 g, w zależności od stopnia słodkości owoców
  • Agar – na kilogram owoców użyj 3 łyżeczki agaru, który odpowiednio skoncentruje dżem
  • Pektyna – na kilogram owoców użyj 3 łyżeczki pektyny do uzyskania stałej, zbitej konsystencji

Zobacz też:
3 sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami. Sprawdź! Nalewka z czarnej porzeczki jeszcze nigdy nie była tak prosta! Zobacz!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)