mak

Jak przygotować świąteczną zupę makową?

Chociaż zupę makową można jeść przez cały rok, najlepiej smakuje na wigilijnym stole. Ma w sobie bowiem wszystko to, co z Bożym Narodzeniem kojarzy nam się najbardziej.
/ 29.05.2019 10:53
mak

Lekka i pyszna

Przygotowanie tej zupy to czysta przyjemność. Robi się niemal sama, a my możemy się cieszyć nadchodzącymi świętami, nie ocierając potu z czoła. Do jej przygotowania potrzebne będzie mleko (im tłustsze, tym lepsze), mak (sparzony i zmielony lub gotowa masa makowa), a także rodzynki, miód o delikatnym smaku, najlepiej jasny i przyprawy (można ograniczyć się tylko do cukru waniliowego, ale dobrze sprawdzi się tu też odrobina korzennego aromatu goździków czy cynamonu, nie zaszkodzi też posypać ją po wierzchu posiekanymi migdałami). Do mleka dodajemy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu, aż rodzynki napęcznieją. I gotowe.

Zobacz także: Jak zrobić polewkę mleczną?

Z kluseczkami

Można ją popijać samą lub dorzucić do niej kluseczki, na przykład lane. Sprawdzi się też drobniutki makaron. Jadana jest i na słodko i na słono, na przykład z kluskami ziemniaczanymi. Ta potrawa przypomina zupę mleczną, ale jej smak i aromat jest naprawdę wyjątkowo, świąteczny. Na Suwalszczyźnie mak do zupy makowej najpierw ucierano w makutrze z cukrem, a dopiero potem dodawano mleko. Gotową zupą zalewano inne potrawy wigilijne, na przykład kisiel z owsa, który powstawał przez zalanie mąki owsianej ciepła wodą i odstawienie na kilka dni, aż całość się ukisi, a dopiero potem całość gotowano do otrzymania gęstej masy.

Zobacz także: Jak przygotować knedelki z Łużnej?