POLECAMY

Ziemniaki faszerowane możesz przygotować na 2 sposoby

Faszerowane ziemniaki możesz podać na obiad lub przekąskę. Wszystko zależy od tego czym je nadziejesz i jak duża będzie porcja.
/ miesiąc temu
Ziemniaki faszerowane możesz przygotować na 2 sposoby Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie faszerowanych ziemniaków najlepiej zacząć od obróbki ziemniaków. Można ją przeprowadzić na dwa sposoby – umyć, wydrążyć i podpiec ziemniaki lub umyć, podgotować i dopiero wtedy wydrążyć bulwy.

Drugi sposób jest nieco szybszy, bo ziemniaki szybciej się gotują niż pieką. Ale z kolei pierwszy sposób pozwala w lepszym stopniu zachować składniki rozpuszczalne w wodzie, jak witaminę C i sole mineralne. Sami więc musicie zdecydować czy bardziej zależy Wam na czasie czy na wartości odżywczej przygotowywanego dania. Prezentujemy przepisy z jednym i drugim sposobem obróbki ziemniaków i z różnymi nadzieniami.

Ziemniaki z farszem z warzyw i wędlin

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
  • szklanka pokrojonych w kostkę wędlin
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • zielona część cebulki dymki
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • ostra i słodka papryka
  • sól
  • pieprz


Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki wyszoruj. Odetnij wierzchy, środek wydrąż i posiekaj. Polej olejem, oprósz pieprzem, ułóż na blasze i piecz 40 min (190 st.), aż zmiękną.
  2. Na maśle podduś miąższ z ziemniaków z cebulą, papryką i czosnkiem. Oprósz solą, pieprzem, paprykami. Dodaj wędliny i smaż 10 min. Masę przestudź, dodaj kukurydzę, ser i posiekaną cebulę dymkę. Farszem nadziej ziemniaki i piecz 20 min.

Ziemniaki z mięsnym farszem

Składniki:  

  • 6 ziemniaków
  • 20 dag mielonego mięsa
  • litr bulionu mięsnego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Obrane ziemniaki podgotuj w bulionie (powinny być lekko twardawe). Wyjmij ziemniaki z bulionu, ostudź i wydrąż łyżeczką. Wydrążony miąższ rozgnieć widelcem.
  2. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozgniecione ziemniaki. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką. Tą masą nadziej ziemniaki.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej do połowy bulionem (pozostałym po gotowaniu ziemniaków). Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  4. Zapiekaj danie ok. 30 minut w temp.  220 st. C.

Polecamy także:Ziemniaki ze szpinakowym farszem Ziemniaki nadziewane grillowaną fasolą
Przepisy na faszerowane warzywa

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)