Dżem żurawinowy fot. STOCKFOOD/FREE

Dżem żurawinowy do mięs oraz pasztetów

Ten wytrawny dżem świetnie pasuje do drobiu, wołowiny i dziczyzny
/ 20.10.2010 10:06
Dżem żurawinowy fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: 15 min * gotowanie: 45 min

Składniki na 4 słoiki po 0,2 l:
- 1 kg żurawin lub czerwonych borówek
- 40–50 dag cukru
- 150 ml wody (do borówek)

Sposób wykonania:

1. Żurawiny umyj, osącz, przebierz. Połowę owoców przetrzyj przez sito, przecier przełóż do garnka, dodaj cukier, doprowadź do wrzenia.

2. Dodaj pozostałe owoce, gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce staną się szkliste i zaczną opadać na dno naczynia. W tym czasie syrop powinien zacząć się ścinać.

3. Jeśli robisz dżem z borówek, najpierw zagotuj syrop z cukru i 3/4 szklanki wody. Do gorącego wsyp owoce i na wolnym ogniu doprowadź całość do wrzenia. Dalej postępuj tak jak przy żurawinach.

4. Gorącym dżemem napełnij słoiki, zamknij, postaw na pokrywkach, odstaw do wystygnięcia.

Domowe przetwory - forum >>