POLECAMY

Wyborne danie z piekarnika – zapiekane ziemniaki

Ziemniaki zapiekane to doskonały pomysł na proste danie główne lub obiadowy dodatek!
/ 3 tygodnie temu
Wyborne danie z piekarnika – zapiekane ziemniaki fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ziemniaki zapiekane w piekarniku to danie, które stwarza przygotowującym spore pole do popisu. Jest to zasługą delikatnego smaku tych warzyw i faktu, że doskonale komponują się z wieloma dodatkami.

Ziemniaki warto zestawiać z innymi warzywami, np. cebulą, czosnkiem, papryką, pomidorami, kiszonymi ogórkami, a także z serem białym i żółtymi, wędlinami, mięsem, ziołami, śmietaną. Spróbujcie dwóch naszych propozycji na zapiekane ziemniaki, a przekonacie się, że za każdym razem smakują zupełnie inaczej.

Ziemniaki zapiekane z camembertem

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 10 dag sera camembert
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszoruj, zalej wrzątkiem, ugotuj w łupinach na półmiękko. Odcedź, większe sztuki przekrój na pół.
  2. Cebulę oczyść, pokój w piórka, wrzuć na patelnię, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojony w paski boczek. Gdy się przyrumieni, dorzuć odcedzone ziemniaki. Smaż całość ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Potem przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Ser pokrój w dość grube plastry, ułóż na wierzchu potrawy. Zapiekaj ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Przed podaniem oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekanka z ziołami prowansalskimi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 3 pomidory
  • 15 dag szynki
  • 15 dag sera żółtego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, ostudź i obierz. Pokrój w ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka, z posiekanym czosnkiem zeszklij na 3 łyżkach oleju.
  2. Pomidory obierz, pokrój w ćwiartki. Szynkę pokrój w paski, ser zetrzyj.
  3. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Ziemniaki połącz z cebulą, pomidorami, serem i połową szynki. Dopraw solą, pieprzem, połową ziół prowansalskich i słodką papryką. Przełóż do naczynia. Posyp resztą szynki i polej śmietaną doprawioną resztą ziół i pieprzem. Piecz 25 minut w 200 st. C.

Polecamy także:20 przepisów na ziemniaczane dania. Ziemniaki pieczone z sosem czosnkowym.  Pieczone ziemniaki krok po kroku.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)