Grzyby są polskim przysmakiem głównie ze względu na ich niezrównany smak i aromat (wartości odżywczych mają niewiele).
Te walory włączyły je na stałe do tradycyjnych polskich potraw, np. wigilijnych. Nic więc dziwnego, że wszyscy je lubimy.
Potraw z grzybów nie powinno się jeść na kolację (są ciężkostrawne). Grzyby mają zdolność gromadzenia metali ciężkich, nie jedzmy
ich za często i w dużych ilościach. Danie przyrządzone z grzybów, przechowywane w lodówce, trzeba zjeść w ciągu doby. Nie należy karmić grzybami małych dzieci.
Z grzybów można przyrządzić zupę, sos do mięsa, nadzienie do naleśników. Warto je ususzyć – zimą smakują i pachną jak świeże.
Jeśli chcemy mieć pewność, że grzyby są na pewno jadalne, nie zbierajmy bardzo młodych i starych, bo są trudne do rozpoznania.
Nie radzę też próbować grzybów (lizać), ponieważ nie wszystkie trujące są gorzkie.
Z pokruszonych suszonych grzybów można zrobić aromatyczny proszek. Potłuc je lub zemleć, wsypać do wyparzonych słoików lub szczelnie zamykanych pudełek. Zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Źródło: Przyjaciółka