POLECAMY

9 rad, jak przygotować ziemniaki w mundurkach

Wydaje się to banalne, jednak zanim weźmiesz się za gotowanie ziemniaków w mundurkach, powinnaś poznać parę najważniejszych zasad.
/ miesiąc temu
9 rad, jak przygotować ziemniaki w mundurkach fot. Adobe Stock

Przyrządzone w mundurkach, czyli po prostu w skórce ziemniaki, zresztą jak wszystkie warzywa, zachowują więcej składników odżywczych i mają bardziej intensywny smak, niż ziemniaki najpierw obrane, a dopiero potem poddane obróbce.

Zwykle gotujemy ziemniaki po obraniu. Wtedy do wody przechodzi spora część witamin i mikroelementów, a tę wylewamy. Szkoda w ten sposób marnować część potencjału ziemniaków. Nie zawsze oczywiście da się tak je przygotować – choćby na puree, ale z powodzeniem już można ugotować ziemniaki w mundurkach np. z przeznaczeniem na sałatkę czy przekąski.

Ziemniaki w mundurkach – 9 najważniejszych rad

 

  1. Ważny jest wybór odmiany ziemniaków. Zwykle gotuje się w ten sposób ziemniaki sałatkowe, czyli zawierające mniej skrobi, o zwartym miąższu, nie rozpadające się po ugotowaniu. Mogą to być np. odmiany denar, vineta. Z powodzeniem można też w ten sposób przygotować ziemniaki typu mieszanego, uniwersalne, np. popularną irgę czy irysa.

  2. Ziemniaki powinny być mniej więcej równej wielkości. Jeśli mamy mniejsze i większe, te drugie warto nakłuć przed włożeniem do wody widelcem, tak by szybciej się ugotowały.

  3. Ziemniaki w mundurkach wkładamy do gorącej wody. Tak samo zresztą postępujemy z ziemniakami obranymi. Dzięki temu „sparzone” we wrzątku ziemniaki oddają do wody mniej cennych składników.

  4. Wodę solimy, ok. 1/2 łyżeczki na litr. Warto może w ogóle jednak zrezygnować z soli – wtedy poznamy prawdziwy smak ziemniaków.

  5. Ziemniaki gotujemy w zależności od wielkości 15–25 minut. Stopień ugotowania sprawdzamy, nakłuwając miąższ widelcem. Powinien miękko wejść do środka.

  6. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy chwilę na ogniu i odstawiamy, by przestygły. Gorące możemy obrać ew. nadziewając je na widelec, ale łatwo przy tym o oparzenie.

  7. Do gotowania ziemniaków w mundurkach warto dodać świeże zioła, np. 2–3 gałązki rozmarynu. Aromat ziół przechodzi przez skórkę, nadając miąższowi delikatny, wspaniały aromat.

  8. Ziemniaki w mundurkach oczywiście można też ugotować na parze. Wtedy jednak trzeba zarezerwować na ten proces więcej czasu – zwykle wystarcza ok. 45 minut.

  9. Dobrym pomysłem jest także upieczenie ziemniaków w mundurkach. Wtedy jednak warto każdy ziemniak z osobna owinąć w folię aluminiową, tak by ziemniaki zbyt się nie spiekły i łatwo potem dały obrać.

Czytaj też:

Czy trzeba obierać ziemniaki?

Ziemniaki w wersji eleganckiej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)