POLECAMY

Dwa sposoby na idealnie chrupiące ziemniaki z piekarnika

Marzysz o chrupiących ziemniakach z piekarnika? Za moment marzenie to się spełni. Przeczytaj tylko, jak możesz to zrobić.
/ miesiąc temu
Dwa sposoby na idealnie chrupiące ziemniaki z piekarnika fot. Adobe Stock

Wbrew pozorom wcale nie jest takie pewne, że upieczone przez nas w piekarniku ziemniaki będą chrupiące. Bywa, że wychodzą miękkie, rozmoczone. Na wszystko jest jednak sposób. I my go znamy!

 

Rozwiązanie jest proste, spotykamy się z nim prawie na co dzień (zależy oczywiście od naszej diety). Przypatrzmy się chipsom (oprócz tych cienkich jak papier), chrupkom, płatkom kukurydzianym. Co je łączy oprócz idealnej chrupkości? Tak, nierówna, pofalowana albo postrzępiona powierzchnia. To właśnie ona sprawia, że produkty tracą więcej wody, a zyskują na chrupkości.

Ale jak można to wykorzystać w przypadku ziemniaków?

 

Sposób numer 1

 

Bierzemy ziemniaki (najlepiej sałatkowe), obieramy je, kroimy na cząstki i – tu właśnie decydujący etap – „drapiemy” ich powierzchnię wzdłuż i w poprzek zębami widelca, tak by ziemniaki zaczęły przypominać małe jeżyki. To właśnie te nierówności zapewnią idealną chrupkość. Teraz obtaczamy ziemniaki w dobrej oliwie, posypujemy solą – i do pieca!

Sposób numer 2

 

Pierwszy sposób najlepiej sprawdza się przy małych ilościach ziemniaków. Ten pozwala „przerobić” większą ilość surowca.

Ziemniaki obieramy, kroimy ja w sposobie nr 1, po czym wkładamy na 2–3 minuty do wrzątku. Wtedy ich powierzchnia stanie się miękka. Teraz wrzucamy ziemniaki do sita z dużymi oczkami i potrząsamy energicznie – uzyskujemy podobny efekt „drapania” jak przy widelcu. Reszta przebiega jak w sposobie nr 1.

 

Optymalna temperatura

 

Przypieczona, chrupiąca skórka wymaga wysokiej temperatury. Dlatego najlepiej jest piec ziemniaki w piekarniku z włączonym termoobiegiem i ustawionym na najwyższą temperaturę (zwykle jest to 250 st. C). Zwykle wystarcza ziemniakom w piekarniku 25–30 minut. Na koniec warto wstawić jeszcze blachę z ziemniakami pod grillu w piekarniku na 2–3 minuty. To jak postawienie „kropki nad i” chrupkości.

 

Na koniec przepis – oczywiście „chrupiący”. Smacznego!

 

Pikantne, chrupiące ziemniaki z piekarnika

 

Doskonały dodatek do dań mięsnych, ale także do duszonego szpinaku, glazurowanych warzyw korzeniowych (np. buraków, pietruszki, rzepy)

 

Składniki:

  • 80 dag średnich ziemniaków
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 szczypty pieprzu Cayenne
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić pikantne ziemniaki z piekarnika?

  1. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie bardzo dokładnie osusz.
  3. Razem ze skórką pokrój na cząstki.
  4. Opłucz je w zimnej wodzie. Widelcem podrap ich powierzchnię wzdłuż i w poprzek
  5. Włóż do dużej miski.
  6. Do ziemniaków dodaj oliwę, oregano, paprykę, pieprz Cayenne i pieprz.
  7. Bardzo dokładnie wymieszaj.
  8. Wyłóż na przygotowaną blachę.
  9. Wsuń blachę na drugi poziom od dołu i piecz około 30 minut w temp. 250 st. C przy włączonym termoobiegu.
  10. W połowie pieczenia odwróć plasterki na drugą stronę.

Czytaj też:

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Ziemniaki pieczone z czosnkiem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)