Ciastka cranberries z orzechami włoskimi na Boże Narodzenie

Orzechy włoskie nie tylko świetnie pasują do bożonarodzeniowych potraw. Redukują poziom cukru we krwi, przez co nie tuczą, ale sycą. Podajemy przepis na pyszne ciasteczka żurawinowe z orzechami włoskimi - doskonały pomysł na bożonarodzeniowy wypiek.
/ 06.12.2012 10:24

Ciasteczka z żurawiną

Fot. Cranberry Marketing Committee.

Orzechy włoskie

Chyba najczęściej używane w cukiernictwie orzechy nadają się idealnie do dekorowania ciast i ciasteczek. Dodając je do wypieków można doskonale wykorzystać ich właściwości. Orzechy włoskie zawierają bardzo dużo tłuszczów, ale nie tuczą. Zamiast tego pomagają w transporcie substancji odżywczych i redukują poziom cukru we krwi, co jest bardzo pożądane przy suto zastawionym słodkościami stole.

Polecamy: Waniliowe ciasteczka nadziewane

Ciasteczka z żurawiną

Składniki do przygotowania na ok. 25 sztuk:

Na ciasto:

  • 250 g płynnego miodu
  • 125 g cukru
  • 100 g suszonych cranberries (żurawiny amerykańskiej)
  • 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka węglanu potasu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 300 g mąki

Ponadto:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 30 g suszonych cranberries

Zobacz także: Przepis na muffinki z bakaliami

Przygotowanie:

  1. Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.
  2. Cranberries i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać. Węglan potasu rozpuścić w wodzie. Wymieszać przyprawę do pierników i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy i rozpuszczony węglan potasu. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.
  3. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
  4. Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać cranberries i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny + czas chłodzenia

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 137 kcal, 572 kJ

Białko: 1,5 g

Tłuszcz: 1,4 g

Węglowodany: 29 g

Źródło: Cranberry Marketing Committee/bj

Zobacz także: Przepis na ciasteczka z żurawiną.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)