POLECAMY

Jarskie gołąbki z ziemniaczanym farszem. Przekonaj się, jakie to dobre!

Znudziły Ci się tradycyjne gołąbki? Spróbuj tych z ziemniaczanym farszem!
/ miesiąc temu
Jarskie gołąbki z ziemniaczanym farszem. Przekonaj się, jakie to dobre! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Szukasz przepisu na bezmięsny obiad? Mamy dla Ciebie ciekawy przepis na jarskie gołąbki. Przygotujesz je o każdej porze roku sięgając po dostępne wtedy warzywa. Kiedy latem używasz młodych warzyw pamiętaj by skrócić nieco czas obróbki kulinarnej – inaczej łatwo gołąbki rozgotować.

Do tego dania najbardziej polecamy kapustę włoską, bo stosunkowo łatwo dzielić ją na pojedyncze liście. Ale jeśli wybierzecie mniej zwartą główkę kapusty białej danie też będzie udane. Szukajcie tylko dużej i stosunkowo lekkiej główki.

Gołąbki z ziemniaczanym farszem

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 75 dag ziemniaków surowych
  • 2 ziemniaki ugotowane
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny lub tartej bułki
  • 1 l  bulionu warzywnego lub grzybowego
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

  1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb. Obgotuj w gorącej wodzie, zdejmuj z niej kolejno liście, zetnij z nich grube unerwienie.
  2. Ziemniaki surowe obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Umieść na sicie, osącz. Ziemniaki gotowane obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z ziemniakami surowymi.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż mieszając, odparuj wodę. Dodaj do masy ziemniaczanej razem z jajkami i kaszą, dopraw.  
  4. Przygotowanym farszem nadziewaj liście kapusty, formuj dość ścisłe gołąbki.
  5. Dno żaroodpornego naczynia wyłóż kilkoma liśćmi kapusty. Ułóż na nich ścisło gołąbki, zalej bulionem, przykryj kilkoma liśćmi kapusty. Piecz ok. 45 min w 180 st. C. Podawaj np. z zagęszczonym mąką sosem spod gołąbków.

Polecamy także:17 przepisów na gołąbki. Jak przygotować gołąbki bez zawijania? Najlepsze przepisy na gołąbki.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)