Bakłażan z patelni nie musi być nasiąknięty tłuszczem. Wystarczy, że będziesz go smażyła w głębokim oleju i w bardzo wysokiej temperaturze albo wykorzystasz patelnię grillową, którą tylko delikatnie posmarujesz olejem.
Bakłażana przed smażeniem możesz również zamoczyć w cieście: naleśnikowym, piwnym albo japońskiej tempurze - to zapobiegnie wchłonięciu całego tłuszczu przez warzywo. Po zdjęciu bakłażana z patelni, obowiązkowo przełóż go na ręcznik papierowy.
Jak zrobić smażonego bakłażana?
Bakłażana pokrój na plastry o grubości 1 cm - wzdłuż lub w poprzek w zależności od tego, jakie danie chcesz przygotować. Przełóż do miski i oprósz solą. Nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Bakłażan powinien puścić sporo wody. Odsącz każdy plaster bakłażana na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce.
Przed smażeniem oprósz bakłażana pieprzem i ponownie solą. Jeśli będziesz go smażyć w głębokim tłuszczu, możesz również dodać ulubione zioła - smak bakłażana świetnie komponuje się ze słodką i ostrą papryką, oregano, bazylią czy tymiankiem.
fot. Bakłażan z patelni/Adobe Stock, zefirchik06
Smażenie bakłażana na patelni grillowej
Patelnię nasmaruj olejem - warstwa powinna być cieniutka. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia.
Patelnia powinna być mocno rozgrzana. Układaj plastry bakłażana obok siebie i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złoto - powinny powstać na nich charakterystyczne paski.
Smażenie bakłażana na zwykłej patelni
Na patelnię wlej olej - powinien przykrywać całą płaszczyznę patelni na grubość 1 cm. Mocno ją rozgrzej i partiami wkładaj pokrojonego bakłażana. Smaż po minucie z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu na ręcznik papierowy.
Do czego wykorzystać smażonego bakłażana?
Smażonego bakłażana możesz wykorzystać jako bazę do dań jednogarnkowych wegetariańskich albo z mięsem lub przygotować z niego pyszne przystawki, np. roladki z kozim serem i granatem.
Bakłażan z patelni doskonale sprawdzi się również do sałatek - w połączeniu z mieszanką sałat, grillowaną papryką, cukinią i sosem czosnkowym, będzie stanowić pyszny lunch.
Więcej przepisów na bakłażana: