Bakłażan z patelni - jak zrobić smażonego bakłażana?

Bakłażan z patelni fot. Adobe Stock, anna_shepulova
Bakłażan z patelni to doskonała baza do dań jednogarnkowych albo jako składnik pysznych przystawek. Przed smażeniem oprósz go solą, aby pozbyć się goryczki.
Małgorzata Machnicka / 10.05.2021 11:31
Bakłażan z patelni fot. Adobe Stock, anna_shepulova

Bakłażan z patelni nie musi być nasiąknięty tłuszczem. Wystarczy, że będziesz go smażyła w głębokim oleju i w bardzo wysokiej temperaturze albo wykorzystasz patelnię grillową, którą tylko delikatnie posmarujesz olejem.

Bakłażana przed smażeniem możesz również zamoczyć w cieście: naleśnikowym, piwnym albo japońskiej tempurze - to zapobiegnie wchłonięciu całego tłuszczu przez warzywo. Po zdjęciu bakłażana z patelni, obowiązkowo przełóż go na ręcznik papierowy.

Jak zrobić smażonego bakłażana?

Bakłażana pokrój na plastry o grubości 1 cm - wzdłuż lub w poprzek w zależności od tego, jakie danie chcesz przygotować. Przełóż do miski i oprósz solą. Nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 

Bakłażan powinien puścić sporo wody. Odsącz każdy plaster bakłażana na ręczniku papierowym lub bawełnianej ściereczce.

Przed smażeniem oprósz bakłażana pieprzem i ponownie solą. Jeśli będziesz go smażyć w głębokim tłuszczu, możesz również dodać ulubione zioła - smak bakłażana świetnie komponuje się ze słodką i ostrą papryką, oregano, bazylią czy tymiankiem. 

przepis na bakłażana z patelni
fot. Bakłażan z patelni/Adobe Stock, zefirchik06

Smażenie bakłażana na patelni grillowej

Patelnię nasmaruj olejem - warstwa powinna być cieniutka. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia.

Patelnia powinna być mocno rozgrzana. Układaj plastry bakłażana obok siebie i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złoto - powinny powstać na nich charakterystyczne paski.

Smażenie bakłażana na zwykłej patelni

Na patelnię wlej olej - powinien przykrywać całą płaszczyznę patelni na grubość 1 cm. Mocno ją rozgrzej i partiami wkładaj pokrojonego bakłażana. Smaż po minucie z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsącz nadmiar tłuszczu na ręcznik papierowy.

Do czego wykorzystać smażonego bakłażana?

Smażonego bakłażana możesz wykorzystać jako bazę do dań jednogarnkowych wegetariańskich albo z mięsem lub przygotować z niego pyszne przystawki, np. roladki z kozim serem i granatem.

Bakłażan z patelni doskonale sprawdzi się również do sałatek - w połączeniu z mieszanką sałat, grillowaną papryką, cukinią i sosem czosnkowym, będzie stanowić pyszny lunch.

Więcej przepisów na bakłażana:

Co zrobić z bakłażana? Oto garść przepisów na pyszne dania na obiad, kolację albo przekąskę z bakłażanem w roli głównej
Co zrobić z bakłażana? Oto garść przepisów na pyszne dania na obiad, kolację albo przekąskę z bakłażanem w roli głównej
Przepisy na bakłażan mogą być bardzo proste. Wystarczy tylko trochę przypraw i mięsny lub zbożowy dodatek. Początkowo gorzki bakłażan nabiera smaku, jeśli wykorzystasz sprawdzone przepisy - najpopularniejsze to bakłażan faszerowany czy zapiekany z serem. To warzywo lubi towarzystwo pomidorów i fety.
Musaka - najlepszy przepis na tradycyjne greckie danie
Musaka - najlepszy przepis na tradycyjne greckie danie
Musaka z bakłażanem, mięsem mielonym i pomidorami to tradycyjna grecka potrawa. Jej przygotowanie zajmie ci nieco ponad godzinę.
Wegetariański bakłażan faszerowany - przepis video
Wegetariański bakłażan faszerowany - przepis video
Chociaż bakłażany zazwyczaj faszeruje się mięsem mielonym, warto przetestować też wersję... wege!
Bakłażan pieczony z pomidorami - przepis Kasi Bukowskiej
Bakłażan pieczony z pomidorami - przepis Kasi Bukowskiej
Bakłażan pieczony z pomidorami to pomysł na zdrową i lekką przekąskę. Do dania możesz dorzucić plastry cukinii!
Wegetariańskie leczo z cukinii - przepis na cukiniowe leczo
Wegetariańskie leczo z cukinii - przepis na cukiniowe leczo
Bezmięsne leczo z cukinii i bakłażana to wegetariańska wersja popularnego, węgierskiego dania. Zobacz przepis!
Frytki z bakłażana - przepis na bakłażanowe frytki
Frytki z bakłażana - przepis na bakłażanowe frytki
Frytki z bakłażana to zdrowsza alternatywa tych klasycznych, wykonanych z ziemniaków. Zobacz nasz przepis!
Parmigiana z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie
Parmigiana z bakłażanem - przepis składniki i przygotowanie
Smak słonecznej Italii może zagościć w twojej kuchni: oto pyszna parmigiana z bakłażanem!
Bakłażan z serem - przepis składniki i przygotowanie
Bakłażan z serem - przepis składniki i przygotowanie
Wegetariańska zapiekanka - palce lizać!
Pomysły na przyrządzenie bakłażana
Pomysły na przyrządzenie bakłażana
Najpopularniejsze dania z bakłażana to zapiekanka oraz bakłażan faszerowany mięsem mielonym. Te i inne wersje smacznego warzywa warto poznać przed sezonem, a trzeba wiedzieć, że uprawiany w Polce bakłażan jest najsmaczniejszy w sierpniu oraz we wrześniu.

Redakcja poleca

REKLAMA