Płyta indukcyjna - zalety i wady fot. Fotolia

Płyta indukcyjna - zalety i wady

Przeczytaj, zanim zdecydujesz się na zakup nowej kuchenki.
Milena Oszczepalińska / 20.08.2014 06:55
Płyta indukcyjna - zalety i wady fot. Fotolia

Od dłuższego czasu snujesz plany zastąpienia starej kuchenki gazowej nową, błyszczącą płytą indukcyjną? Zanim pójdziesz jednak do sklepu, przeczytaj uważnie, czy ta wymiana w ogóle ci się opłaci. Przygotowaliśmy dla ciebie zestaw największych zalet i wad kuchenek indukcyjnych. 

Dlaczego płyta indukcyjna się opłaca?

1. Oszczędność

Płyta indukcyjna wytwarza ciepło tylko pod powierzchnią garnka lub innego naczynia, które na nią stawiamy. Dzięki temu ciepło w ogóle się nie marnuje. Podgrzewamy jedynie garnek i to, co jest w nim w środku, a nie całą kuchenkę. To z kolei wpływa na niższe rachunki i optymalne wykorzystanie energii.

2. Bezpieczeństwo

Jeśli korzystasz z płyty indukcyjnej, nie musisz bać się, że twoje dziecko się poparzy. Na pewno bardzo lubi ci pomagać w kuchni, więc teraz już bez obaw możesz pozwalać np. na mieszanie zupy. Płyta poza obrębem naczynia, które na niej stoi, jest całkowicie zimna.

3. Czas gotowania

Płyta indukcyjna szybko się podgrzewa, co maksymalnie skraca czas gotowania potrawy. Wystarczy kilka minut na podgrzanie obiadu lub przygotowanie całkiem nowego dania.

4. Czystość

Płyta szybko się nagrzewa, ale też szybko chłodzi, dzięki czemu zaraz po skończeniu gotowania możesz przetrzeć ją szmatką i zachowasz porządek w kuchni. To doskonałe rozwiązanie dla perfekcyjnych pań domu, które nie lubią czekać z myciem kuchenki gazowej, aż ta wystarczająco wystygnie po gotowaniu.

Dlaczego płyta indukcyjna nie zawsze jest zakupem idealnym?

1. Cena

Podstawowym powodem, dla którego nie wszyscy posiadamy jeszcze płyty indukcyjne, jest ich wysoka cena. Co prawda z czasem są one coraz tańsze, jednak nadal płyty najwyżej jakości kosztują powyżej 2000 zł.

2. Specjalne garnki

Płyty indukcyjne wymagają odpowiednich garnków. Przede wszystkim muszą posiadać one płaskie dno. Jeśli garnek będzie zaokrąglony na dole, nie będzie przywierał całą powierzchnią do płyty, a przecież grzeje się ona wyłącznie w momencie bezpośredniego kontaktu z naczyniem. Pamiętaj, że nie możesz stawiać na indukcję garnków z aluminium, stali szlachetnej lub ze szkła.
Garnki do płyt indukcyjnych również nie należą do najtańszych. Zestaw kilku garnków to koszt rzędu kilkuset złotych

3. Pole magnetyczne

Nie wszyscy o tym wiedzą, ale płyty indukcyjne podczas emisji energii wytwarzają pole magnetyczne, które może być szkodliwe np. dla osób  z rozrusznikami serca. Poza tym takie pole może spowodować rozmagnesowanie się karty kredytowej, jeśli położymy ją zbyt blisko działającego w danym momencie urządzenia.

Zobacz też: