Jak zaoszczędzić 30% miesięcznie - sposoby fot. Fotolia

Jak zaoszczędzić 30% miesięcznie - sposoby

Dlaczego wciąż pozwalamy na to, by z naszych portfeli uciekały krocie?
Milena Oszczepalińska / 12.09.2014 08:53
Jak zaoszczędzić 30% miesięcznie - sposoby fot. Fotolia

Okazuje się, że istnieją naprawdę proste sposoby, na to, by obniżyć rachunki o 40 proc., a wydatki na jedzenie o 20–30 proc. Przy zwracaniu uwagi na pewne codzienne, drobne czynności możemy sprawić, że w portfelu na koniec miesiąca zostanie nawet o 1/3 więcej pieniędzy.



Statystyki są dla nas nieubłagane

Z danych komisji Europejskiej wynika, że w oszczędzaniu zajmujemy trzecie miejsce w UE. Niestety, od końca. Z kolei z badań wykonanych na zlecenie Związku Banków Polskich wyłania się portret statystycznego Kowalskiego, który woli wydać ostatni grosz, zamiast odłożyć choćby najmniejszą kwotę na przyszłość.


Twój własny efekt latte

Wymówek, by nie oszczędzać, mamy dziesiątki, ale najczęstsze tłumaczenie to: zarabiamy tak mało, że nic nie da się już z tego wygospodarować. David Bach, amerykański autor poradników finansowych, zapewnia jednak, że zawsze jesteśmy w stanie coś odłożyć. W jednej ze swoich książek opisał zjawisko, które nazwał efektem latte. Polega ono na tym, że zyskujemy drobne kwoty na wyeliminowaniu niewielkich i zbędnych wydatków z codziennej listy zakupów. Jednorazowo zyskujesz kilka złotych, ale odkładając przez 10 lat, tylko na małej czarnej można zarobić 12000-36000 zł.

Najtrudniejszy jest pierwszy krok

Do oszczędzania ciężko się zmobilizować, bo oznacza to zmianę nawyków i przyzwyczajeń – uprzedza psycholog Emilia Szymanowicz. – W kilkuosobowej rodzinie przeforsowanie nowego sposobu zachowania jest jeszcze trudniejsze. Ale jeśli chcemy, by plan cięcia wydatków był naprawdę skuteczny, powinniśmy przekonać do niego wszystkich domowników – radzi. Najlepiej zatem znaleźć jakiś interesujący dla wszystkich cel, wtedy odkładanie stanie się skuteczniejsze, ale także przyjemniejsze.

Żywność idzie na pierwszy ogień

Z badań Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że wyrzucamy 2 mln ton jedzenia  rocznie. – Kupujemy za dużo, nie pilnujemy terminów przydatności do spożycia, przygotowujemy zbyt obfite porcje, nie wykorzystujemy resztek jedzenia – wymienia nasze główne grzechy Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Sposoby na oszczędzanie na żywności:
  • robienie zakupów przez Internet
  • przygotowywanie mniejszych, optymalnych porcji posiłków
  • samodzielne pieczenie, gotowanie
  • unikanie fast-foodów


Oszczędzaj na gazie

Odsłoń grzejniki, nie chowaj ich za zasłonami, nie zastawiaj meblami, a zapłacisz 30 proc. mniej  Montując ekrany odbijające ciepło od ściany, obniżysz rachunki o 5 proc. Ogromne znaczenie ma konserwacja urządzeń i instalacji, a więc odpowietrzanie grzejników, czyszczenie palników i piecyka. Rachunki będą o 30 proc. niższe. Podobnie jest z hydrauliką, natychmiast należy naprawić cieknący kran czy zepsutą spłuczkę. Eliminując szybko nawet symboliczny wyciek, w ciągu miesiąca zaoszczędzisz ok. 20 zł.

Bądź eko, oszczędzaj wodę i prąd

  • Lodówka - Największym pożeraczem energii elektrycznej jest lodówka. Koszt jej działania można jednak obniżyć aż o 40 proc. Chłodziarkę należy odsunąć od ściany o 8-10 cm i zadbać, by nie stała obok urządzeń wytwarzających ciepło. Do środka nigdy nie wstawiaj ciepłych potraw i nie otwieraj drzwi na zbyt długo.
  • Światło - Wydatki na oświetlenie obniżysz o 40 proc., jeśli odpowiednio dobierzesz jego typ. Wystarczy, by świetlówki kompaktowe nie były włączane na krótki czas bo zużywają wtedy najwięcej energii. W takich miejscach zainstaluj oświetlenie halogenowe, ale dbaj, by nie świeciło się niepotrzebnie.
  • Urządzenia RTV  - Pamiętaj, by telewizor i inny sprzęt RTV nie pracował w trybie stand-by. Umożliwia on szybkie włączenie za pomocą pilota, ale jedno czuwające urządzenie kosztuje nas kilkadziesiąt złotych rocznie.
  • Tryb eko - Korzystanie z trybu eko w pralce, odkurzaczu czy zmywarce, obniży związane z tym koszty nawet o połowę.


Zobacz też:

Na podstawie artykułu Igora Lagendy z Poradnika domowego