Kuchenne noże - 5 rad, jak o nie dbać

Noże kuchenne - jak o nie dbać fot. Fotolia
Dobry nóż, aby właściwie pełnił swoją rolę musi być właściwie konserwowany i ostrzony. Podpowiadamy, jak właściwie to robić.
Małgorzata Świgoń / 16.12.2014 05:05
Noże kuchenne - jak o nie dbać fot. Fotolia

5 rad, jak odpowiednio dbać o noże kuchenne:

  1. Nie pozostawiaj zaschniętych resztek jedzenia na powierzchni noża. Kwasy w nich występujące mogą doprowadzić do uszkodzenia stali.  


  2. Żaden nóż kuchenny nie lubi wilgoci, pamiętaj, aby po umyciu ostrze zostało dobrze osuszone.
  3. Mimo, iż większość noży nadaje się do mycia w zmywarce, lepiej myć je w ręku. Dzięki temu dłużej zachowają ostrość. Jeśli jednak wolisz wkładać je do zmywarki, zwróć uwagę, aby ostrza nie stykały się z innymi przyborami, naczyniami lub sztućcami, ponieważ może to spowodować ich uszkodzenie.


  4. Zawodowi kucharze po każdym użyciu noża korzystają ze stalowej osełki, aby mieć zawsze pewność, że to ważne narzędzie pracy jest ostre i gotowe do ponownego użycia. Ty nie musisz tego robić aż tak często. Wystarczy, że naostrzysz je raz na dwa tygodnie lub wtedy, gdy zaistnieje taka potrzeba. Im ostrze noża jest twardsze, tym dłużej zachowuje ostrość. Ale też nóż o twardszym ostrzu jest trudniejszy do szlifowania i dlatego do tej czynności należy stosować ostrzałkę ze stali. Miękkie ostrza poddają się tej czynności dużo łatwiej,jednak szybciej się tępią i wymagają częstszego ostrzenia. Bez względu na stosowaną metodę umyj ostrze czystą wodą i dokładnie osusz.


  5. Bardzo ważne jest przechowywanie noży. Najlepiej używaj drewnianego bloku. Wówczas będziesz miała pewność, że  ostrza są  dobrze zabezpieczone.