null fot. Fot. ANDRZEJ KRASOWSKI / AGENCJA GAZETA

Kosmetyki z rumiankiem

Rumianek to niezłe ziółko! Jego lecznicza siła znana jest już w od wieków. Ale ta niepozorna roślinka ma również właściwości niezwykle cenne dla urody.
/ 28.08.2012 00:00
null fot. Fot. ANDRZEJ KRASOWSKI / AGENCJA GAZETA

Rumianek nie jest zbyt wymagający. Rośnie dziko niemal w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej i Australii. Do celów zielarskich uprawia się go również na plantacjach.

Skarby ukryte w koszyczkach

W medycynie i kosmetyce wykorzystuje się dwie odmiany rumianku - rzymski i pospolity. Rumianek rzymski (rumian szlachetny) uprawia się na plantacjach. Rumianek pospolity rośnie na miedzach i nieużytkach.

Kwiaty rumianku należy zbierać w pełnym słońcu, bo tylko wtedy po zasuszeniu zachowują swe niezwykłe właściwości. Najcenniejszą częścią rumianku są koszyczki kwiatowe (składające się z kwiatów męskich - żółty środek i żeńskich - białe płatki). Suszy się je lub pozyskuje z nich olejki eteryczne. Aby olejki i substancje aktywne nie ulotniły się w trakcie suszenia, temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni.

I dla skóry, i dla włosów

Rumianek kryje w sobie cenne dla urody żywice, wosk, tłuszcze, kwasy organiczne, flawonoidy, olejki eteryczne. Działa na skórę kojąco, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia, pobudza regenerację komórek, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Z tego powodu jest często wykorzystywany jako składnik kosmetyków. Można go znaleźć w kremach, balsamach, preparatach do higieny intymnej. Ma również korzystne działanie na włosy. Wydobywa głębię koloru blond, nadaje włosom świetliste refleksy i działa zmiękczająco.

Ale uwaga! W rumianku znajdują się też substancje, które mogą uczulać. Przed kuracjami upiększającymi lepiej więc wykonać test.

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)