Dieta na odporność - 8 źródeł witamin

Dieta na odporność - 8 źródeł witamin fot. Fotolia/kolaż Polki.pl
Sprawdź co powinnaś jeść, by jesienno-zimowe przeziębienia omijały cię szerokim łukiem!
Weronika Kwaśniak / 27.11.2013 16:28
Dieta na odporność - 8 źródeł witamin fot. Fotolia/kolaż Polki.pl

1. Witamina A

Za co odpowiada? Zwiększa odporność na infekcje układu oddechowego. Wpływa korzystnie na skórę, wzrok i stan błon śluzowych.
Gdzie szukać? Marchew, brokuły, szpinak, szparagi, ryby morskie, masło, dynia, fasola, pomidory.

2. Witamina B2

Za co odpowiada? Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Bierze udział w dostarczaniu energii do komórek całego organizmu.
Gdzie szukać? Brukselka, fasola, groszek, wątróbka, soczewica, płatki owsiane, ryż brązowy, otręby pszenne, kiełki pszenicy.

3. Witamina C

Za co odpowiada? Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Chroni przed wolnymi rodnikami i wzmacnia naczynia krwionośne.
Gdzie szukać? Owoce cytrusowe, truskawki, owoce dzikiej róży, natka pietruszki, szpinak, papryka.

4. Witamina D

Za co odpowiada? Wzmacnia kości. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami, pomaga w walce z depresją.
Gdzie szukać? Tłuste ryby morskie, wątróbka, żółtko jajka, mleko, masło.

5. Wapń

Za co odpowiada? Buduje kości i stawy. Wspiera pracę układu odpornościowego. Korzystnie wpływa na naczynia krwionośne.
Gdzie szukać? Mleko i przetwory mleczne, ryby z puszki, suszone figi, jarmuż, migdały.

6. Żelazo

Za co odpowiada? 3/4 żelaza znajdującego się w organizmie wchodzi w skład hemoglobiny, dzięki której możliwy jest transport tlenu do poszczególnych komórek.
Gdzie szukać? Wątróbka, chuda wołowina, mięso indyka, gotowana fasola, szpinak, sardynki z puszki.

7. Cynk

Za co odpowiada? Wzmacnia odporność. Unieszkodliwia wolne rodniki znajdujące się w powietrzu i zwiększa wchłanianie witaminy A.
Gdzie szukać? Dynia i jej pestki, ziarna sezamu, wątróbka cielęca, orzeszki ziemne, gorzka czekolada, arbuz.

8. Selen

Za co odpowiada? Wzmacnia odporność, pobudza produkcję przeciwciał, wspiera limfocyty w walce z wirusami i bakteriami.
Gdzie szukać? Orzechy brazylijskie, cebula, czosnek, mięso drobiowe, tuńczyk, owoce morza, nasiona słonecznika.

napisane na podstawie tekstu Beaty Prasałek, opublikowanego w miesięczniku Poradnik Domowy