wzdęty brzuch od czego?
napisał/a:
ewcia03bar
2010-02-08 22:02
dość często mam wzdęty brzuch i zastanawiam się dlaczego? jem dość zdrowo więc nie wiem dlaczego tak się dzieje?
napisał/a:
mnonka
2010-02-08 22:36
Przyczyną gromadzenia się gazów jelitowych może być połykanie nadmiaru powietrza podczas szybkiego jedzenia, picia oraz rozmowy w czasie posiłku.
napisał/a:
szalonakisia_1
2010-02-08 23:19
ja też mam często wzdęty brzuch, nie muszę jeść żeby wydymających, a i tak mam. Dobra na ten problem jest Activia. Mam też w swojej apteczce taki lek na to, coś pomaga, nazywa się Colon C
napisał/a:
kasiunia347
2010-02-08 23:39
Wypróbuj activie i espumisan...mnie to pomaga
napisał/a:
sylciar
2010-02-08 23:46
ale zdrowe produkty czasem doprowadzają do wzdęć...np jak gruszki popijesz zimną wodą, albo arbuzy wystarczy ze zjesz jeden kawałek a potem czujesz sie jak byś miała pęknąć.
napisał/a:
fifi150180
2010-02-09 01:58
no ja też mam ten problem i u mnie ACTIVIA nie pomaga, może pijesz za dużo gazowanych napojów ?
napisał/a:
iwa643
2010-02-09 08:14
nie raz połączenie jakis skłądników brzuchu zrobi wzdecia espumisan pomaga a takze lezenie na brzuchu
napisał/a:
fliebe
2010-02-09 08:24
to, że jesz zdrowo nie uchroni cie od tego...czasami "zdrowe" produkty mogą prowokować wzdęcia...gruszki, kiwi, ciasteczka integralne... jesli je sie je w większych ilosciach
napisał/a:
eenax
2010-02-09 12:19
Do tego co dziewczyny już napisały to ja dodam ze przyczyna wzdęć może być nadmiar spożywanych cukrów (tych w owocach tez), błonnika oraz spożywanie równocześnie produktów o długim i krótkim cyklu trawienia np. ziemniaki z mięsem czy kanapka z białego pieczywa z zółtym serem.
I ze względu ze problem wzdęć jest dość powszechny to dopisze jeszcze parę słów dodatkowych.
Przyczyna wzdęć jest nadmierna ilość gazów w jelitach spowodowana:
- połykaniem nadmiaru powietrza najczęściej jak się za szybko je, pije lub podczas jedzenia rozmawia.Te przyczynę jest łatwo wyeliminować. Wystarczy jeść spokojnie nie ściszając się, tak samo pić spokojnie małymi łykami oraz nie prowadzić konwersacji podczas jedzenia. A i jeszcze żuć gumę z zamknięta buzią krótko lub nie żuć jej wcale.
- pokarmami i napojami z grup wzdymających, czyli: napoje gazowane, warzywa fasolowe, kapusta, kalafior, tłuste mięso i smażone mięso, warzywa cebulowe, mleko, rzeczy i owoce słodkie). Te już jest trudniej wyeliminować z diety bo sporo z nich jest wartościowa (warzywa i owoce) dla organizmu ale można ograniczyć ich spożywanie. Po posiłku się nie kłaść a sobie urządzić spacer.
- problemami wynikłymi w przewodzie pokarmowym czyli zalegające fermentujące resztki w jelitach. Jak na to zaradzić? Zacząć od dokładnego przeżucia na papkę w buzi tego co się je. Zwiększyć ilość posiłków (częściej jeść około 5 razy ale małe posiłki) Bilansowanie diety tak by zawarte w niej produkty miały podobny czas trawienia, należy uważać tez na to by nie spożywać zbyt dużo błonnika (płatki owsiane, pieczywo razowe, pełnoziarniste produkty). Pomocne są dodatki wspomagające trawienie (w postaci dodatków do pokarmów lub herbatek): kminek, koper włoski, mięta pieprzowa. Dobrze jest jesć regularnie jogurty żywymi kulturami bakterii czy preparaty probiotyczne typu Dicoflor, Lactacid itp.
- jednostkami chorobowymi - zespół jelita drażliwego (często na tle nerwowym), niedrożność jelit (zarówno chorobowa jak i chroniczne zaparcia), brak flory bakteryjnej po chorobach z leczeniem antybiotykami, alergie pokarmowe np. nietolerancja glutenu czy laktozy.
Jak wzdęciom towarzysza zaparcia, bolesność brzucha, biegunka, nudności, brak apetytu, podwyższona temperatura to wizyta u lekarza jest nieunikniona by wykluczyć lub potwierdzić w/w jednostki chorobowe.
------Podsumowanie-----------
- eliminuje sie z diety produkty niewskazane (wzdymające, bogate w błonnik, napoje gazowane, smażone, słodkie)
- eliminuje sie złe nawyki (zbyt rzadkie jedzenie i za duzo na raz, oraz zbyt szybkie jedzenie i picie)
- stosujemy dietę lekkostrawna (gotowaną, chudą) i bogata w pozytywne kultury bakterii (kefir, jogurt, mleko acidofilne, preparaty probiotyczne).
- stosować wspomagacze naturalne: kminek, koper włoski, miętę, siemię lniane i pic duuuzo niegazowanej wody.
I ze względu ze problem wzdęć jest dość powszechny to dopisze jeszcze parę słów dodatkowych.
Przyczyna wzdęć jest nadmierna ilość gazów w jelitach spowodowana:
- połykaniem nadmiaru powietrza najczęściej jak się za szybko je, pije lub podczas jedzenia rozmawia.Te przyczynę jest łatwo wyeliminować. Wystarczy jeść spokojnie nie ściszając się, tak samo pić spokojnie małymi łykami oraz nie prowadzić konwersacji podczas jedzenia. A i jeszcze żuć gumę z zamknięta buzią krótko lub nie żuć jej wcale.
- pokarmami i napojami z grup wzdymających, czyli: napoje gazowane, warzywa fasolowe, kapusta, kalafior, tłuste mięso i smażone mięso, warzywa cebulowe, mleko, rzeczy i owoce słodkie). Te już jest trudniej wyeliminować z diety bo sporo z nich jest wartościowa (warzywa i owoce) dla organizmu ale można ograniczyć ich spożywanie. Po posiłku się nie kłaść a sobie urządzić spacer.
- problemami wynikłymi w przewodzie pokarmowym czyli zalegające fermentujące resztki w jelitach. Jak na to zaradzić? Zacząć od dokładnego przeżucia na papkę w buzi tego co się je. Zwiększyć ilość posiłków (częściej jeść około 5 razy ale małe posiłki) Bilansowanie diety tak by zawarte w niej produkty miały podobny czas trawienia, należy uważać tez na to by nie spożywać zbyt dużo błonnika (płatki owsiane, pieczywo razowe, pełnoziarniste produkty). Pomocne są dodatki wspomagające trawienie (w postaci dodatków do pokarmów lub herbatek): kminek, koper włoski, mięta pieprzowa. Dobrze jest jesć regularnie jogurty żywymi kulturami bakterii czy preparaty probiotyczne typu Dicoflor, Lactacid itp.
- jednostkami chorobowymi - zespół jelita drażliwego (często na tle nerwowym), niedrożność jelit (zarówno chorobowa jak i chroniczne zaparcia), brak flory bakteryjnej po chorobach z leczeniem antybiotykami, alergie pokarmowe np. nietolerancja glutenu czy laktozy.
Jak wzdęciom towarzysza zaparcia, bolesność brzucha, biegunka, nudności, brak apetytu, podwyższona temperatura to wizyta u lekarza jest nieunikniona by wykluczyć lub potwierdzić w/w jednostki chorobowe.
------Podsumowanie-----------
- eliminuje sie z diety produkty niewskazane (wzdymające, bogate w błonnik, napoje gazowane, smażone, słodkie)
- eliminuje sie złe nawyki (zbyt rzadkie jedzenie i za duzo na raz, oraz zbyt szybkie jedzenie i picie)
- stosujemy dietę lekkostrawna (gotowaną, chudą) i bogata w pozytywne kultury bakterii (kefir, jogurt, mleko acidofilne, preparaty probiotyczne).
- stosować wspomagacze naturalne: kminek, koper włoski, miętę, siemię lniane i pic duuuzo niegazowanej wody.
napisał/a:
niechcemisie
2010-02-09 12:37
Piszesz, że zdrowo się odżywiasz...więc pewnie wcinasz świeże owoce. To mam dla Ciebie ciekawostkę. Przeczytałam nie tak dawno, że nie zaleca się jedzenia owoców po posiłku, np. na deser, tylko jako całkowicie osobny posiłek. Powód jest taki, że owoce, które czekają w kolejce do strawienia za obiadem, kanapką czy czymkolwiek, fermentują w układzie pokarmowym, bo rozkładają się szybciej niż inne posiłki, co w konsekwencji powoduje wzdęcia. Mnie to przekonało. Też mam problem od jakiegoś czasu z takimi wzdęciami nie wiadomo skąd, a nigdy wcześniej go nie miałam.
napisał/a:
Matuszczyki
2010-02-09 17:09
Czasem pomieszanie zdrowego jedzenia też może się tak skończyć polecam espumisan
napisał/a:
momodesty
2010-02-11 12:16
w sumie masz juz tyle odpowiedzi, ze chyba nic dodac nie moge;P