Pomysł na pizzę?
napisał/a:
KasiaK30
2010-07-31 01:07
Macie fajne, smakowite i proste zaznaczam przepisy na pizzę? Podzielcie się przepisem :)
napisał/a:
sylciar
2010-07-31 05:25
2 szkl. mąki
ok.20 g drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
6 łyżek oliwy
ok pół szkl. ciepłej wody
Dodatki:
zalezy co lubisz bo ja np,daję:
szynkę lub gotowane mięsko z kurczaka
pomidorka w plasterkach
oliwki
kukurydze z puszki
pieczarki (wczesniej podsmażam na patelni)
cebule
ser żóty starty na tarce
sos pomidorowy (ja robie sama ale mozna dać np ketchup)
Drożdze wymieszac w letniej wodzie z solą i cukrem,później dodaję mąkę a na końcu oliwę i dokładnie ugniatam.
Po uzyskaniu jednolitej masy pozostawiam w misce w ciepłymm miejscu zeby ciasto wyroso.
Po około 40-50m min biorę ciasto i rozwałkowuję wałkiem tak na okrągło i podwijam do góry "krawężniki" czyli tak około 1 cm brzegi zeby nie zsuwały sie dodatki.
na sam koniec smaruję własnej roboty sosem pomidorowym i nakładam dodatki i starty zółty ser na wierzch.
Piekę w rozgrzanym wcześniej piekarniki w temp ok 180 stopni, około 15-20 min.(trzeba zaglądać bo każdy piekarnik jest inny).
jem pizze z sosem czosnkowym domowej produkcji lub z pomidorowym własnej produkcji:)
Smacznego:)
ok.20 g drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
6 łyżek oliwy
ok pół szkl. ciepłej wody
Dodatki:
zalezy co lubisz bo ja np,daję:
szynkę lub gotowane mięsko z kurczaka
pomidorka w plasterkach
oliwki
kukurydze z puszki
pieczarki (wczesniej podsmażam na patelni)
cebule
ser żóty starty na tarce
sos pomidorowy (ja robie sama ale mozna dać np ketchup)
Drożdze wymieszac w letniej wodzie z solą i cukrem,później dodaję mąkę a na końcu oliwę i dokładnie ugniatam.
Po uzyskaniu jednolitej masy pozostawiam w misce w ciepłymm miejscu zeby ciasto wyroso.
Po około 40-50m min biorę ciasto i rozwałkowuję wałkiem tak na okrągło i podwijam do góry "krawężniki" czyli tak około 1 cm brzegi zeby nie zsuwały sie dodatki.
na sam koniec smaruję własnej roboty sosem pomidorowym i nakładam dodatki i starty zółty ser na wierzch.
Piekę w rozgrzanym wcześniej piekarniki w temp ok 180 stopni, około 15-20 min.(trzeba zaglądać bo każdy piekarnik jest inny).
jem pizze z sosem czosnkowym domowej produkcji lub z pomidorowym własnej produkcji:)
Smacznego:)
napisał/a:
agneszakrzewska
2010-07-31 08:35
ja nie umiem pizzy robić-ale przepis spisze sobie
napisał/a:
Joanna_Tiana
2010-07-31 14:10
jak też skorzystam
napisał/a:
karolka1401
2010-07-31 17:52
Ciasto kruche:
50 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lub ciasto drożdżowe
40 dag mąki
40 dag świeżych drożdży
1/4 letniej wody
po łyżeczce soli i cukru
2 łyżki oleju
wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, włożyć do torebki foliowej i schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować na jeden duży placek.
z parówkami
Dodatki:
5 parówek
3 plasterki ananasów
sos pomidorowy
3 łyżki startego sera
1 papryka
tymianek
Ciasto rozwałkowane posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pokrojone parówki, ananasa i paprykę.Posypać tymiankiem i serem.
Piec ok 10-15 minut w temp 160-220 stopni
Smacznego
50 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lub ciasto drożdżowe
40 dag mąki
40 dag świeżych drożdży
1/4 letniej wody
po łyżeczce soli i cukru
2 łyżki oleju
wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, włożyć do torebki foliowej i schłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować na jeden duży placek.
z parówkami
Dodatki:
5 parówek
3 plasterki ananasów
sos pomidorowy
3 łyżki startego sera
1 papryka
tymianek
Ciasto rozwałkowane posmarować sosem pomidorowym, ułożyć pokrojone parówki, ananasa i paprykę.Posypać tymiankiem i serem.
Piec ok 10-15 minut w temp 160-220 stopni
Smacznego
napisał/a:
kasiunia347
2010-07-31 18:54
Ciasto:
3 szklanki mąki
0,5 paczki drożdży
0,5 szklanki letniej wody
0,5 szklanki oleju
1 całe jajko
1 żółtko
drozdze rozetrzec z woda.Do przesianej maki dodac drozdze,jajko,zoltko-wyrobic wszystkie skladniki,dodajac jednoczesnie podczas wyrabiania olej porcjami.
Wyrobione ciasto uformowac na kształt okragu.
Pasta pomidorowa:
przecier pomidorowy
bazylia
oregano
woda
Farsz:(według upodobania,ja daję)
ser żółty
szynka
pieczarki
boczek
kabanosy
salami
cebula
Życzę smacznego!!!
3 szklanki mąki
0,5 paczki drożdży
0,5 szklanki letniej wody
0,5 szklanki oleju
1 całe jajko
1 żółtko
drozdze rozetrzec z woda.Do przesianej maki dodac drozdze,jajko,zoltko-wyrobic wszystkie skladniki,dodajac jednoczesnie podczas wyrabiania olej porcjami.
Wyrobione ciasto uformowac na kształt okragu.
Pasta pomidorowa:
przecier pomidorowy
bazylia
oregano
woda
Farsz:(według upodobania,ja daję)
ser żółty
szynka
pieczarki
boczek
kabanosy
salami
cebula
Życzę smacznego!!!