Dania obowiązkowe na wielkanocnym stole

iszka
napisał/a: iszka 2009-03-18 11:03
Choć do Wielkanocy jeszcze szmat czasu, już teraz chciałam pomyśleć o swoim wielkanocnym stole. W tym roku zapraszam kilka osób w pierwszy dzień świąt, więc muszę się postarać. Chciałabym, żeby było tradycyjnie i wystawnie zarazem. O ile z przystawkami i ciastami nie mam problemów, to już z daniami na gorąco jest gorzej. Co zazwyczaj serwujecie w Niedzielę Wielkanocną na stole. Macie może jakieś ciekawe pomysły na dekorację świątecznego stołu? Będę wdzięczna za każdy pomysł.
anka_
napisał/a: anka_ 2009-03-21 16:21
iszka...to pewnie zalezy troche od regionu Kraju
ale mysle,ze na sniadanie wielkanocne jaja w smietanie w sosie chrzanowym beda mile widziane../do sosu daje smietane gesta,troszke majonezu,bialy chrzan,posiekany szczepiorek, sol pieprz,cukier tak do smaku /jaja ukladam na polmisku po przecieciu na pol wzdluz i polewam obficie tym sosem..dosc duzo sosu dlatego lepszy jest gleboki polmisek/
anka_
napisał/a: anka_ 2009-03-21 16:29
na obiad polecam pieczonego indyka z surowkami
lub kaczke pieczona z jablkami...a do tego pyzy drozdzowe i koniecznie czerwona kapusta
...do popicia bialy zurek/przepisy znajdziesz w googlach/
na deser to oczywiscie babki i mazurki....smacznego
anka_
napisał/a: anka_ 2009-03-29 21:25
nikt sie nie spieszy jakos z pomyslami..zotaje ci ksiazka kucharska i kolorowe magazyny/pelno tam przepisow/...a swoja droga tez myslalam,ze sie na jakies nowum zalapie;/
napisał/a: ~BOZENA 2009-04-06 13:07
NO JASNE . KURCZAK FASZEROWANY OTO PRZEPIS 1 DUZY KURCZAK WYJAC KOSCI TAK ABY NIE USZKODZIC SKORY WYROBIC FARSZ Z MIESA MIELONEGOZ LEKKO OBGOTOWANYMI POKROJONYMI PIECZARKAMII SMAZONA CEBULA DOPRAWIC DO SMAKU SOLA PIEPRZEM GALKA MUSZKA. A TUSZKE KURCZAKA NATRZEC MAJERANKIEM ZIOLAMI JAK KTO LUBI I CZOSNKIEM NADZIAC FARSZEM KURCZE I PIEC OKOLO 1 I POL GODZINY W 180 STOPNI PODAWAC Z SOROWKA NA STOLE MAM ZAWSZE DEKORACJE Z RZEZUCHY A NA NIEJ MALE ZOLTE KURCZACZKI EFEKT MUROWANY
napisał/a: ~znajoma 2010-04-01 00:34
Ja w tym roku będe mieć na stole dekoracje seledynowo-różową.
Przepis na nią ;)
Po pół metra różowego i seledynowego gładkiego woalu(mój był szeroki na 3 m).
3 rożowe hiacynty,osłonki lub inne naczynie na hiacynty
seledynowe serwetki,
biały obrus, biała zastawa.

Na obrusie, po długości stołu układam oba woale-też po długości i "drapuje" je do wymaganej długości.Zazwyczaj marszcze materiał na tyle by na brzegu stanął talerz bezpośrednio na obrusie.kolorowe materiały można przeplatć. Stawiam np na różowym materiale różowego kwiatka w seledynowej osłonce. Mam nadzieję, że dobrze Wam to wytłumaczyłam i ze zrozumieniem nie będzie problemu.

Dodam, że koszt obu ww woali to 7,5zł. Wydaje mi się że za tak małą cenę można miecć kilka kolorów i zaskakiwać gości:)