Czy warto kupić noże ceramiczne?
napisał/a:
stazzja
2014-04-08 14:32
Czy używacie ich w swojej kuchni? Są dosyć drogie, ale słyszałam, że bardzo dobre – nie trzeba ich ostrzyć i starczają na wieki. Jakie są Wasze doświadczenia z nożami ceramicznymi? ;) Polecacie?
napisał/a:
Sonia104
2014-04-08 22:03
bardzo fajne noze, super się kroi, leciutko i faktycznie nie trzeba ich ostrzyc
napisał/a:
abernaciak
2014-04-09 15:29
Faktycznie są dobre, ostre i lekkie. No i co najważniejsze - wcale nie są drogie! Ostatnio na allegro znalazłam komplet 3 noży za - uwaga 27 zł - i niczym się nie różnią od tych, które kosztują 3 razy więcej :) Warto poszukać ;)
napisał/a:
eenax
2014-04-11 12:26
Ja nie mam z nimi dobrych doświadczeń. Moj ceramiczny noz po 2 latach był tępy i jak mi upadł (na drewno) to mu sie złamał czubek.
Za to mam nóż japoński (taki duży nóż szefa) z hartowanej stali już ponad 15 lat i sa jak żyletki (od czasu do czasu tylko wygładzam na marmurze).
Dla osoby ktora mało kroi taki ceramiczny noż sie zsprawdzi. Dla kogoś kto kroi sporo japoński z białej stali i o duzej twardsci ok. 60HRC.
Za to mam nóż japoński (taki duży nóż szefa) z hartowanej stali już ponad 15 lat i sa jak żyletki (od czasu do czasu tylko wygładzam na marmurze).
Dla osoby ktora mało kroi taki ceramiczny noż sie zsprawdzi. Dla kogoś kto kroi sporo japoński z białej stali i o duzej twardsci ok. 60HRC.