Meksyk od kuchni Od Azteków do Adelity fot. Fotolia

Meksyk od kuchni Od Azteków do Adelity

Książkowa nowość!
28.04.2014 12:32
Meksyk od kuchni Od Azteków do Adelity fot. Fotolia

Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii.

"Meksyk od kuchni Od Azteków do Adelity" - o książce

Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża  – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia, które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Fragment książki: "Cechą charakterystyczną potraw hiszpańskich była obecność przypraw orientalnych, które wyróżniały kuchnię europejskiej arystokracji V i XVI wieku. Pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, szafran, imbir nadawały aromatu zupom, potrawom  duszonym, deserom i napojom. Guisado są dodatkowo przyprawiane  miętą, tymiankiem, liściem laurowym, pietruszką pochodzącą z Europy  i epazote, kolendrą, liściem awokado i meksykańskimi papryczkami chilli".

 

Więcej nowości książkowych 2014:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)