Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus)

To grzyb jadalny, ale jednocześnie groźny pasożyt zabijający drzewo, na którym się zagnieździ. Gatunek bardzo pospolity, powodujący brunatną zgniliznę drewna.
/ 31.05.2010 12:21

Wygląd

Owocniki są początkowo miękkie jak gąbka, później stają się łykowate. Mają charakterystyczną siarkowo żółtą lub pomarańczową barwę. Na powierzchni zamszowate, nierówne. Brzeg zaokrąglony, pofalowany, przeważnie jaśniejszy niż reszta owocnika. Miąższ owocnika miękki, sprężysty, soczysty, o biało kremowej lub jasno łososiowej barwie. Zapach niezbyt przyjemny, kwaskowaty, lekko siarkowy - zanika po obgotowaniu. Hymenofor rurkowaty, z maleńkimi żółtymi porami, często pokryty małymi kropelkami. 

Występowanie

Żółciaki wyrastają najczęściej wśród zaniedbanej zieleni, na wierzbach, topolach, robiniach, ale atakują również stare dęby. Możemy je spotkać zwłaszcza wiosną, w lasach, parkach, ogrodach, lasach łęgowych, nad rzekami i zbiornikami wodnymi. Owocniki żółciaka są jednoroczne. Wyrastają w postaci wachlarzy, dachówkowato, zwykle w skupieniach wielu osobników. Poszczególne sztuki dorastają do kilkudziesięciu cm szerokości. Pierwsze pojawiają się zwykle w maju i czerwcu, ale występują także później, aż do września.

Trwają badania i prace nad wprowadzeniem żółciaków do hodowli.

Zastosowanie w kuchni

To mało znany i rzadko zbierany grzyb, ale ma swoich zagorzałych amatorów. Jadalne są młode owocniki, starsze są twarde i łykowate.
Żółciaki można smażyć, dusić, marynować, przyrządzać z nich zupę a'la flaczki czy pasztet. Przed spożyciem zaleca się obgotowanie owocników w celu pozbycia się charakterystycznego zapachu siarki.

Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

Żółciaki mają tak charakterystyczną barwę i miękką konsystencję, że nie sposób je pomylić z innymi gatunkami. Niektóre źródła podają, że nie powinno się pozyskiwać owocników z robinii bo te mogą zawierać fitotoksyny. 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/30.05.2013 16:17
...może dlatego żyjesz nadal
/23.06.2012 14:15
Nigdy nie jadłem żółciaka siarkowego