Twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)

Bardzo smaczny grzyb jadalny. Jest jednak dość mały i trzeba nazbierać go dużo żeby przygotować jakąś potrawę.
/ 09.06.2010 15:43

Wygląd

Kapelusze twardzioszków dorastają do 5 cm średnicy i są mocno higrofaniczne  czyli mocno nasiąkają woda. Gdy są suche mają kolor wyblakły, skórzastożółty, jasnobeżowy, mokre są brunatne. U młodych owocników stożkowate albo dzwonkowate, potem rozpostarte, przeważnie z szerokim garbem pośrodku. Powierzchnia gładka, dojrzałe owocniki mają mocno prążkowany brzeg. Hymenofor blaszkowaty, blaszki szerokie, białawe a po deszczu ciemniejsze. Trzon barwy kapelusza, cienki, smukły, łykowaty; na powierzchni delikatnie jakby oprószony a u podstawy kosmaty i widoczna biała grzybnia. Miąższ białawy, nie zmienia barwy po przekrojeniu, o bardzo przyjemnym zapachu i łagodnym smaku.

Zobacz inne nazwy twardzioszka przydrożnego

Występowanie

To bardzo pospolity grzyb. Wyrasta od maja do listopada, zwykle w dużych grupach i tzw. czarcich kręgach. Możemy go znaleźć pośród traw - na łąkach, pastwiskach, wzdłuż dróg i na polanach a także na przydomowych trawnikach.

Przy zbieraniu trzeba zwrócić uwagę na miejsce występowania (łąka, pośród trawy!) i rozmieszczenie owocników (czarcie kręgi!) - jeśli zwrócimy także uwagę na szerokie blaszki to nie pomylimy twardzioszka z innymi grzybami np. trującymi lejkówkami czy strzępiakami.

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Bardzo smaczny grzyb jadalny, doskonały na sos albo zupę. Można dusić, smażyć, gotować, mrozić. Zbiera się same kapelusze bo trzonki są łykowate i twarde.

Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

Redakcja poleca

REKLAMA