Skórka z maślaków - ściągać czy nie?

Maślaki mają śliską, nie zawsze łatwą do usunięcia, skórkę. Czy zawsze należy ją ściągać?
/ 30.09.2010 19:23

maślaki

fot. Fotolia

Pamiętacie jak żmudną czynnością jest konieczność obierania maślaków? Jest na to sposób!

Maślaki to bardzo smaczne grzyby rurkowe. Mają wielu amatorów, ale nawet nimi można się zatruć jeśli ich dokładnie nie oczyścimy.

Ściągaj skórkę z maślaków!

Powodem niestrawności może być lepka skórka. Nie jest trująca, ale pokryta śluzem. To on jest bardzo ciężkostrawny i ma zwyczaj bardzo długo zalegać w przewodzie pokarmowym powodując dolegliwości gastryczne. Z dużymi sztukami nie ma problemu, ale te mniejsze? Brudne ręce i perspektywa kilku godzin roboty nad koszykiem może zniechęcić do ich zbierania.

Sposób na skórkę na mniejszych maślakach

Ale jest na to sposób! Moczy się całe maślaki, tylko po przycięciu końcówek trzonków, kilka godzin (można zostawić na noc) w 8-10% roztworze wody z solą kuchenną, po czym dokładnie płucze pod bieżącą wodą. Solanka cały ten śluz rozpuszcza, wystarczy tylko spłukać resztki.

I niech was nie zwiedzie sucha skórka w czasie słonecznego dnia! Śluz tylko zasycha, a przy odrobinie wilgoci "puchnie" i kłopoty gotowe.

Zobacz opis: Maślaka zwyczajnego

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/26.09.2017 23:11
Pamiętam jeszcze z rodzinnego domu że maślaki zawsze były obierane że skórki ,a później duszone lub marynowane.Pycha!Nie wyobrażam sobie jeść maślaka z tą śliską powłoczką.Wolę dłużej posiedzieć przy czyszczeniu grzyba i zjeść go z apetytem😉
/29.09.2013 16:05
Ja jem całe ze skórą i nie ma problemów. Zupa grzybowa, marynowane, jajecznica z grzybami.