Składniki
- 50 dag piersi z kurczaka
- 60 ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki octu balsamicznego/octu jabłkowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki oleju z chilli
- 2 łyżki oleju słonecznikowe/oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego (w plasterki)
- 340g kapusty pekińskiej (poszatkowana)
- kiełki fasoli
- 2 łyżki ziaren sezamowych
- szczypta: imbiru, czosnku, soli oraz pieprzu
Zobacz również: Poradnik: Jak zdrowo jeść w restauracjach?
Przygotowanie
W dużym rondlu zagotuj wodę. Następnie włóż do niego przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka. Gotuj dopóki mięso nie będzie białe. Potem odstaw rondel do wystygnięcia, pozostaw kurczaka w wywarze.
Gdy kurczak będzie stygł, zabierz się do przygotowywania sosu. Wymieszaj ze sobą następujące składniki: sos sojowy, ocet ryżowy, ocet balsamiczny, olej z chilli, brązowy cukier oraz olej słonecznikowy. Odstaw sos, by się przegryzł.
W garnku z małą ilością wody zagotuj seler naciowy (aż będzie miękki).
Następnie, gdy będziesz już miał wszystkie te składniki, pokrój kurczaka na kawałki. Połącz go potem z selerem, kiełkami fasoli, kapustą pekińską i sosem. Wszystko dopraw: pieprzem i solą. Wierzch sałatki posyp ziarnami sezamowymi.
Zobacz również: Szczęśliwe i pechowe liczby w feng shui
Podawaj po 10 minutach od przygotowania. Smacznego!
Zalety sałatki z kurczakiem
Sałatka ta zyskała sobie dużą sławę, szczególnie za wielkim oceanem, czyli w Stanach Zjednoczonych. Jest ona bardzo zdrowa, dlatego poleca się ją wszystkim. Mięso z kurczaka jest bogate w proteiny, które wspomagają odbudowę komórek, a tym samym hamują proces starzenia się oraz pobudzają naturalną regenerację komórek.