Herbata Orange Pekoe

Swoją nazwę Orange Pekoe zawdzięcza chińskiej tradycji i barwom narodowym Królestwa Niderlandów, nie jest więc w żaden sposób spokrewniona z pomarańczami a tym bardziej z ich aromatem.
/ 31.07.2009 07:58

Swoją nazwę Orange Pekoe zawdzięcza chińskiej tradycji i barwom narodowym Królestwa Niderlandów, nie jest więc w żaden sposób spokrewniona z pomarańczami a tym bardziej z ich aromatem.

Słowo pekoe pochodzi z języka chińskiego i oznacza „biały czubek”, nazwę tęż zawdzięcza białemu puchowi, który spowija najmłodsze listki herbacianego krzewu.

Herbata Orange PekoeOrange został zapożyczony od barw holenderskiej rodziny królewskiej, która jako pierwsza miała okazję skosztować tej herbaty. Prezentacja nowej w owych czasach chińskiej herbaty został zorganizowana przez Holenderską Kompanię Wschodnio-Indyjską, która w owych czasach była jedynym eksporterem produktu. Pomarańczowy Pekoe miał się kojarzyć ze szlachetnym pochodzeniem herbaty.
Tak więc herbata Orange Pekoe składa się z pąków i dwóch najbliższych listków, które zanim trafią do torebki i pudełka poddawane są fermentacji, a następnie procesowi suszenia.

Przyjmując jako kryterium podział rodzaj liści, z których powstaje herbata, możemy wyróżnić:

  • Flowery Orange Pekoe - najlepszy gatunek herbaty, składający się z pierwszych młodych liści i nierozwiniętych pąków. Herbata ta charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.
  • Orange Pekoe - bardzo dobry gatunek herbaty, otrzymywany z pierwszych i drugich liści oraz pąków kwiatowych. Zaparzone liście nadają naparowi barwę złota.
  • Pekoe - dobry gatunek, który jest otrzymywany z drugich i trzecich słabo poskręcanych liści.
  • Pekoe Souchong - średni gatunek, charakteryzuje się bardziej poskręcanymi listkami i występowaniem w mieszance grubszych cząstek rośliny.

Redakcja poleca

REKLAMA