Czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus)

Bardzo pospolity grzyb blaszkowy. Rośnie wszędzie, nie ma dużych wymagań i zwykle występuje w sporych grupach.
/ 07.06.2010 14:01

Wygląd

Kapelusz w formie wydłużonego kołpaka, jajowaty, ma średnicę 3-6 cm, cały grzyb dorasta do 10-15 cm wysokości. Powierzchnia białego kapelusza pokryta jest  odstającymi, włóknistymi łuskami - początkowo białymi, z wielkim brązowymi. Na szczycie gładki, ochrowy. Hymenofor blaszkowaty, blaszki u młodych osobników białe, z wiekiem różowieją a potem czernieją i rozpływają się kapiąc gęstą mazią. Trzon długi, smukły, z kanałem w środku i ruchomym pierścieniem. Miąższ cienki, kruchy, miękki, biały. Zapach i smak przyjemne.

Zobacz opis czubajki kani , z którą często mylony jest czernidłak kołpakowaty.

Występowanie

Wyrasta nawet na śmietniskach i rumowiskach, przy drogach, na miejskich trawnikach, ale także w lasach liściastych, na łąkach, polach i w ogrodach. Pojawia się od maja do listopada. 

Czernidłak kołpakowaty jest jadalny, ale tylko młode owocniki, które mają zupełnie białe blaszki. Potem, gdy te czernieją, nie nadaje się już do konsumpcji.

Zastosowanie w kuchni

To jadalny grzyb, ale bardzo nietrwały i dlatego po zebraniu należy szybko go przetworzyć. Można go dusić, gotować, smażyć w panierce (np. tak jak sznycle z czubajki kani)

Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

Podobny jest mniejszy czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) o dzwonkowatym, popielatoszarym kapeluszu. Niektórzy mylą czernidłaka kołpakowatego, młodego, z czubajką kanią - czernidłak nigdy nie ma rozpostartego kapelusza.