Om Shanti Om

Om Shanti Om to drugi film w karierze reżyserskiej Farah Khan. Pierwszy – Jestem przy tobie, zdobył serca wielu widzów dzięki roli Shah Rukh Khana, jako majora Rama poszukującego swojego brata i broniącego córki generała w przebraniu studenta.
/ 12.03.2008 16:37
Om Shanti Om to drugi film w karierze reżyserskiej Farah Khan. Pierwszy – Jestem przy tobie, zdobył serca wielu widzów dzięki roli Shah Rukh Khana, jako majora Rama poszukującego swojego brata i broniącego córki generała w przebraniu studenta.

Najnowszy film Farah Khan to zrealizowany z ogromnym rozmachem film ku czci króla Bollywoodu – Shah Rukh Khana. Om Shanti Om jest filmem o marzeniach, miłości i zemście.

Akcja filmu rozpoczyna się w roku 1977. Om Prakash Makhija (Shah Rukh Khan) jest statystą, Om Shanti Omzakochanym bez pamięci w gwieździe indyjskiego kina Shanti (Deepika Padukone). Om jest jej najwierniejszym fanem, gotowym w razie potrzeby oddać za nią życie. Gdy na planie ich wspólnego filmu wybucha pożar, Om ratuje Shanti i zostaje jej przyjacielem. Marzy o wspólnej przyszłości, jednak życie Shanti nie jest tak piękne, jak mogłoby się wydawać. Om przez przypadek poznaje tajemnicę Shanti. Wkrótce potem oboje giną…
Druga część filmu rozpoczyna się w roku 2007. Om Kapoor (Shah Rukh Khan) jest wielkim gwiazdorem. Żyje beztrosko, wydaje się, że ma cały świat u swoich stóp. Bywają jednak chwile, gdy wydaje mu się, że jest kimś innym. Dlaczego panicznie boi się ognia? Kim jest tajemnicza staruszka (Kirron Kher, znana polskim widzom min. z filmów Jestem przy tobie i Nigdy nie mów żegnaj), która twierdzi, że Om jest jej synem? Gdy Om Kapoor odwiedza miejsce, w którym 30 lat wcześniej wydarzyła się tragedia, zaczyna znajdować odpowiedzi na nurtujące go pytania. A to dopiero początek wciągającej intrygi o miłości, sławie i zemście po latach…

O filmie
Drugi film Farah Khan to zrealizowane z ogromnym rozmachem widowisko. W pierwszej części reżyserka odwzorowuje sposób życia indyjskiego świata filmowego z lat 70. Aktorzy grają w manierze z tamtych lat, ubierają się i mówią w podobny sposób, zachowują się jak ówczesne gwiazdy. Reżyserka wykorzystała do realizacji pierwszej części Om Shanti Om autentyczne fragmenty starych indyjskich filmów i wmontowała w nie współczesnych aktorów. Dzięki temu zabiegowi Shah Rukh Khan może być świadkiem nagrywania piosenki do filmu z lat 70, a Deepika Padukone może nawet w jednej z takich piosenek wystąpić.
Druga część filmu ukazuje współczesny Bollywood – poza wątkiem miłości i zemsty reżyserka portretuje środowisko gwiazd i twórców kina w Indiach. W znakomitych sekwencjach parodiujących rozdanie indyjskich nagród filmowych gościnnie wystąpiły największe gwiazdy współczesnego i dawnego Bollywoodu (m.in.: Amitabh Bachchan (Nigdy nie mów żegnaj), Abhishek Bachchan (Bluffmaster), Hrithik Roshan (Czasem słońce, czasem deszcz).)
Finał filmu nawiązuje do największych widowisk musicalowych – szczególnie do „Upiora w operze”.
W czasie napisów kończących film, podobnie jak w Jestem przy tobie, wystąpili wszyscy twórcy filmu.
Reżyserka, Farah Khan, zagrała obok Shah Rukh Khana w zabawnej scenie początkowej jedną z fanek gwiazdora z lat 70. Rishie Kapoora.
Stroje Oma zaprojektował reżyser Karan Johar (Czasem słońce, czasem deszcz, Nigdy nie mów żegnaj)
Piosenki z Om Shanti Om są jednymi z najczęściej puszczanych przez indyjskie stacje radiowe. Przebój „Dard-E-Disco” pobił wszelkie rekordy i był najczęściej graną piosenką z indyjskiego filmu.
Shah Rukh Khan specjalnie trenował, by w „Dard-E-Disco” wystąpić bez koszuli. Jego występ stał się wielką sensacją i – według Farah Khan – przyczynił się do sukcesu filmu. Plakaty z półnagim, imponująco umięśnionym Shah Rukh Khanem stały się jedną z wizytówek filmu.
W piosence „Deewangi Deewangi” wystąpiło gościnnie ponad 30 gwiazd bollywoodzkich. Nigdy jeszcze w historii indyjskiego kina w jednym filmie nie wystąpiło obok siebie aż tyle sław. W „Deewangi Deewangi” zatańczyli między innymi znani polskiej publiczności: Rani Mukerjee (Chalte Chalte), Kajol (Żona dla zuchwałych), Saif Ali Khan (Gdyby jutra nie było), Preity Zinta (Veer-Zaara), Priyanka Chopra (Don) i Sunil Shetty (Jestem przy tobie) .
Om Shanti Om to jedna z największych produkcji bollywoodzkich wszechczasów. To także film, który miał najlepsze otwarcie ze wszystkich wyprodukowanych dotąd w Indiach tytułów. W czasie pierwszego weekendu obraz zarobił 17 milionów dolarów.
Om Shanti Om jest pierwszym filmem indyjskim pokazywanym w ramach festiwalu filmowego w Berlinie. Na berlińską premierę Om Shanti Om przyjechały setki fanów, nie tylko z Niemiec, ale też z całej Europy. Wśród nich szczególnie wyróżniła się grupa fanów z Polski. Ich relacje z wyprawy do Berlina można przeczytać na stronie www.bollywood.pl.
Widzowie berlińskiego festiwalu filmowego zgotowali filmowi Om Shanti Om owację na stojąco. Po raz pierwszy też w czasie festiwalu widzowie wstali w czasie seansu z krzeseł i tańczyli do piosenek filmowych.
Gościem specjalnym pokazów Om Shanti Om w Berlinie był Shah Rukh Khan, który wiele godzin poświęcił na spotkania z fanami.
Om Shanti Om to jedna z największych produkcji, w jakich wystąpił Shah Rukh Khan. Firma gwiazdora Red Chillies Entertainment jest jednym ze współproducentów filmu.
W filmie obok Shah Rukh Khana wystąpiła młodziutka gwiazda Deepika Padukone.

O twórcach
Farah Khan
Ur. 9 stycznia 1965, indyjska choreografka i reżyserka. Jej mężem jest o 8 lat młodszy montażysta i reżyser Shirish Kunder (pracował min. przy obu filmach wyreżyserowanych przez Farah Khan). Om Shanti Om
Farah Khan zdobyła uznanie jako choreograf wielu filmów bollywoodzkich - nagradzano ją za najlepszą choreografię w latach 1998, 1999, 2001, 2002 i 2005. Za jedno z największych jej osiągnięć uważa się choreografię do filmu Dil Se.
Polscy widzowie mogą podziwiać jej pracę przy takich filmach jak min.: Czasem słońce, czasem deszcz, Żona dla zuchwałych, Gdyby jutra nie było, Nigdy nie mów żegnaj.
Farah Khan stale współpracuje z wybitną indyjską reżyserką, Mirą Nair. Była autorką choreografii do większości jej filmów, w tym do Monsunowego wesela i Vanity Fair.
Farah Khan jest także współtwórczynią odnoszącego wielkie sukcesy w Londynie musicalu Bombay Dreams.
Jako choreografka Farah Khan zadebiutowała w 1992 roku. Pierwszy film, w którym samodzielnie wyreżyserowała piosenki (Kabhi Haan Kabhi Naa z 1993 roku) był również pierwszym filmem, w którym Shah Rukh Khan zagrał pierwszoplanową rolę. Od tego czasu zrealizowali wspólnie wiele filmów. Są zaprzyjaźnieni, a Farah Khan wielokrotnie wspominała w wywiadach, że nie wyobraża sobie własnego filmu bez udziału Shah Rukh Khana.
Om Shanti Om to drugi film wyreżyserowany przez Farah Khan. Za pierwszy, Jestem przy tobie (2003), otrzymała wiele nagród, w tym dla najlepszego filmu i za najlepszą reżyserię. Om Shanti Om miał najlepsze otwarcie w historii indyjskiego kina.
Wybrana filmografia:
1. Om Shanti Om (2007) – reżyseria, scenariusz, choreografia
2. Jestem przy Tobie / Main Hoon Na (2004) – reżyseria, scenariusz, choreografia
3. Don (2006) - choreografia
4. Nigdy nie mów żegnaj / Kabhi Alvida Naa Kehna (2006) – choreografia
5. Krrish (2006) - choreografia
6. Paheli (2005) - choreografia
7. Vanity Fair (2004) - choreografia
8. Gdyby jutra nie było / Kal Ho Naa Ho (2003) - choreografia
9. Koi... Mil Gaya (2003) - choreografia
10. Czasem słońce, czasem deszcz / Kabhi Khushi Kabhie Gham. (2001) - choreografia
11. Asoka (2001) - choreografia
12. Monsunowe Wesele / Monsoon Wedding (2001) - choreografia
13. Kaho Naa... Pyaar Hai (2000) - choreografia
14. Coś się dzieje / Kuch Kuch Hota Hai (1998) - choreografia
15. Dil Se – z całego serca / Dil Se.. (1998) - choreografia
16. Żona dla zuchwałych / Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995) - choreografia
17. 1942: A Love Story (1993) – choreografia

Shah Rukh Khan
Ur. 2 listopada 1965, indyjski aktor i producent filmowy, uważany za największą gwiazdę współczesnego Bollywoodu. Jest najlepiej rozpoznawalnym indyjskim aktorem na świecie.
Karierę rozpoczął w latach 80., początkowo grając w telewizyjnych serialach. W kinie zadebiutował w roku 1992. Pierwszą ważną rolę zagrał rok później w filmie Kabhi Haan Kabhi Naa. Przy filmie tym jako choreografka pracowała Farah Khan. Był to pierwszy spośród wielu filmów, przy których razem pracowali.
W czasie swojej kariery aktorskiej Shah Rukh Khan zdobył wiele nagród – w tym siedem razy zdobył tytuł najlepszego aktora (min. za Żonę dla zuchwałych, a ostatnio w 2007 roku za film Chak De India).
Shah Rukh Khan jest także gwiazdą indyjskiej telewizji. Był m.in. gospodarzem indyjskiej wersji Milionerów. Wielokrotnie występował w reklamach. Zdobywał nagrody nie tylko aktorskie – parę razy uznano go za najseksowniejszego aktora indyjskiego. Wypromował dwie linie perfum nazwane własnym imieniem.
Od 1999 roku Shah Rukh Khan zajął się także produkcją filmów. W 2004 roku założył wraz z żoną firmę producencką Red Chillies Entertainment. ByłOm Shanti Om współproducentem obu filmów Farah Khan – Jestem przy tobie i Om Shanti Om.
Od kwietnia 2007 roku jego podobizna stanęła w londyńskim muzeum figur woskowych Madame Tussaud. Om Shanti Om to jedna z największych produkcji, w jakich Shah Rukh Khan wziął udział.
Wybrana filmografia:
1. Om Shanti Om (2007)
2. Chak De! India (2007)
3. Don (2006)
4. Nigdy nie mów żegnaj / Kabhi Alvida Naa Kehna (2006)
5. Paheli (2005)
6. Swades (2004)
7. Veer-Zaara (2004)
8. Jestem przy Tobie / Main Hoon Na (2004)
9. Gdyby jutra nie było / Kal Ho Naa Ho (2003)
10. Chalte Chalte: blisko siebie / Chalte Chalte (2003)
11. Devdas (2002)
12. Czasem słońce, czasem deszcz / Kabhi Khushi Kabhie Gham... (2001)
13. Asoka (2001)
14. Coś się dzieje / Kuch Kuch Hota Hai (1998)
15. Dil Se – z całego serca / Dil Se.. (1998)
16. Koyla (1997)
17. Żona dla zuchwałych / Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995)
18. Karan Arjun (1995)

Deepika Padukone
Ur. 5 stycznia 1986 r., jest indyjską supermodelką. Urodzona w Kopenhadze, wychowana w Indiach, córka światowej sławy gracza w badmintona Prakasha Padukone.
Zanim została aktorką, reklamowała min. kosmetyki Maybelline, jeansy Levis i zegarki Tissot. Na piątych dorocznych Kingfisher Fashion Award wybrano ją na modelkę roku. Okładka „Playboya” z jej zdjęciem została uznana za okładkę roku. Wybrano ją na modelkę do Kingfisher Swimsuit Callendar w roku 2006. W tym samym roku zdobyła także tytuł twarzy roku i modelki roku na Idea Zee Fashion Awards.
Zanim zagrała rolę Shanti, wystąpiła jako aktorka w teledysku i w niewielkiej roli w kanadyjskim filmie „Aishwaria”.
W dużej roli zadebiutowała w filmie Farah Khan. Krytycy zgodnie uznali jej występ w Om Shanti Om za znakomity. Deepika poradziła sobie świetnie, zarówno grając gwiazdę kina lat 70. (Farah Khan kazała jej obejrzeć wszystkie najważniejsze filmy z tamtych czasów, by wiedziała, jak zagrać), jak i współczesną dziewczynę. W obu tych wcieleniach wypadła wiarygodnie. W pierwszej części filmu przydało jej się klasyczne taneczne wychowanie, jakie odebrała (uczyła się tańca barathanatyam). Za podwójną rolę Shanti\Sandy nominowano ją do wielu nagród. Zdobyła min.: Nagrodę za debiut na Filmfare Awards 2008,Sony Head and Shoulders Fresh Face of the Year 2008 – za Om Shanti Om i Star Screen Award dla najlepiej zapowiadającej się nowej gwiazdy w roku 2008.

Arjun Rampal
Ur. 26 listopada 1972, indyjski supermodel i aktor. Karierę aktorską rozpoczął w roku 2001. Za swój drugi film – zrealizowany w 2002 roku Pyaar Ishq Aur Mohabbat otrzymał nagrodę dla najlepszego debiutanta i dla „twarzy roku”. Od tego czasu wystąpił w wielu nagradzanych filmach. Polscy widzowie znają go m.in. z głównej roli w Sercu ze złota oraz z mniejszych ról w Don i Nigdy nie mów żegnaj. W 2006 roku założył własną firmę producencką. Za rolę w Om Shanti Om został nominowany do indyjskiej nagrody filmowej za rok 2007.

Om Shanti OmREŻYSERIA : FARAH KHAN

W KINACH OD 30 MAJA 2008
DYSTRYBUCJA W POLSCE

Reżyseria : Farah Khan

Producent : Gauri Khan

Scenariusz : Farah Khan, Mushtaq Sheikh, Mayur Puri

Muzyka: Vishal Dadlani , Shekhar Ravjiani , Pyarelal Ramprasad Sharma

Choreografia : Farah Khan

Występują: Shah Rukh Khan, Arjun Rampal, Deepika Padukone, Shreyas Talpade, Kirron Kher

Produkcja : Eros International, Red Chillies Entertainment

Indie
rok produkcji: 2007
czas trwania: 162 minut
kolor – Dolby SR – 1.85:1
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/02.09.2010 21:49
najlepszy film jaki widziałam z gatunku Bollywood polecam:)
/22.07.2008 19:49
kocham boskiego shah rukh khan
/12.04.2008 19:57
Ty jesteś bratem Saifa ty się nazywasz Shah Rukh Khan prawda????????Jesteś ładny,ale twój brat Saif Ali Khen jest boski ja go kocham i błagam żeby mi odpisał nie mogę bez niego żyć...................myślę o nim po nocach,nie mogę zasnąć,w szkole o nim myślę i jak sobie pomyślę że on jest moim bratem albo chłopakiem albo mężem to już mi się robi lżej na sercu.Dzięki nie mu dostaje same szóstki oczywiście mówie o Saifie Ali Khenie........KOCHAM GO
POKAŻ KOMENTARZE (3)