Warzywa z fetą i szczypiorkiem z grilla

Wegetariańskie danie w greckim stylu
/ 8 miesięcy temu
Warzywa  z fetą i szczypiorkiem z grilla fot. Adobe Stock

Przygotowanie 15 min
Grillowanie ok. 6 min
Porcja ok. 250 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • średnia cukinia
  • bakłażan
  • 4 twarde pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 4 pędy grubego szczypiorku
  • opakowanie sera typu feta (ok. 25 dag)
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta cukru
  • 1/2 cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem. Cukinię i bakłażan pokrój w cienkie wstążki. Plastry bakłażana skrop sokiem z cytryny i posyp solą, odstaw. Pomidory przekrój na pół, a cebulę pokrój w grube plastry. Fetę pokrój w plastry. Bakłażan osusz ręcznikiem papierowym z soli i soku.

  1. Warzywa piecz na grillu ok. 3 min z każdej strony. Plastry fety zawiń w grillowane wstążki cukinii i zwiąż pędem szczypiorku. Warzywa ułóż na talerzu i polej oliwą. Podawaj na ciepło do mięsa lub na zimno, jako przekąskę.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/8 miesięcy temu
Bardzo ciekawy przepis, ja lubię takie niecodzienne rzeczy jeść. Ostatnio bardzo nam spodobało się wraz z mężem zamawianie fajnego jedzenia z Hurry Up Shrimp, na prawdę bardzo nam smakują krewetki i zupa kokosowa. Najlepsza w całym Krakowie zdecydowanie.
/8 miesięcy temu
Dobry przepis, muszę wypróbować! Teraz mam super grill z wassermana, pierwszy raz w życiu taki profesjonalny to może czas nauczyć się smażyć coś więcej niż tylko kiełbaski i chleb :)