10006863

Zdrowe płytki są elastyczne, mają jasnoróżową barwę i jedwabisty połysk. Jeśli twoje nie wyglądają tak idealnie, najwyższy czas na odżywkę.
/ 26.08.2010 16:18

Na wygląd paznokci wpływa to, co jesz. Są zdrowe, gdy twoja dieta zawiera produkty bogate w żelazo i cynk (warzywa, głównie strączkowe, czerwone mięso, podroby, jajka, ziarna zbóż), a także witaminy: A, z grupy B, C i E (świeże warzywa i owoce).

Częste i długie moczenie rąk w wodzie osłabia paznokcie. Gdy napęczniałe płytki wysychają, szybko się kurczą. Wtedy uszkodzeniu ulega ich struktura i macierz (część paznokcia pod skórką). Dlatego pamiętaj, by po myciu rąk wmasować w dłonie i paznokcie odżywczy krem. Jeśli wycinasz skórki, to oszczędnie – nie za głęboko i nie częściej niż raz na dwa tygodnie. Najlepiej delikatnie odsuwaj je kosmetycznym patyczkiem z drzewa różanego (działa odkażająco).

Staraj się nie szkodzić. Pod kolorową emalię zawsze połóż bezbarwną, bazową – unikniesz przebarwień. Używaj lakieru bez szkodliwego formaldehydu, kamfory czy toluenu (sprawdzaj skład kosmetyku na opakowaniu). Sięgaj po emalie zawierające substancje wzmacniające paznokcie, jak proteiny jedwabne, keratyna, witaminy. Do zmywania używaj preparatu, w którym nie ma acetonu wysuszającego płytkę.

 

Redakcja poleca

REKLAMA