Aneta J. z Katowic
Tzw. zajady na ustach to częsta przypadłość zimowa.
Bywa uporczywa, bo o tej porze roku trudno ochronić delikatną skórę ust przed działaniem mrozu i wiatru.
Przede wszystkim powinna Pani dbać o należyte nawilżenie warg, smarując je balsamem lub sztyftem ochronnym – w słoneczne dni z filtrem UV. Wieczorem można nałożyć na całe usta odrobinę naturalnego miodu, który działa delikatnie antybakteryjnie i pielęgnacyjnie.
Jeśli usta nadal pękają, przyczyną mogą być niedobory niezbędnych substancji w organizmie, np. wit. C, B2, cynku lub żelaza. Warto więc wzbogacić zimowy jadłospis w zawierające je produkty: świeże owoce i warzywa, zwłaszcza zielone, np. nać pietruszki, szpinak, a także tłuste ryby morskie i orzechy.
Radziła: Renata Kowalczyk, kosmetolog z salonu Trea w Warszawie
Masz pytanie dotyczące pielęgnacji? Zadaj je na uroda.pl>>>