Co to jest Bisabolol?

Bisabolol to przeciwzapalny i kojący składnik kosmetyków dla dzieci i dorosłych z wrażliwą skórą. Pozyskuje się go z olejku z rumianku, ale nie wszyscy wiedzą, że znajduje się także w olejku z lawendy i pączków topoli. Jest bezbarwną cieczą rozpuszczalną w wodzie i alkoholu.

Bisabolol to substancja naturalna, która pozyskuje się olejku rumiankowym, olejku lawendowym oraz olejku z pączków topoli. Jest bezbarwną cieczą rozpuszczalną w wodzie i alkoholu. Ma przyjemny, kwiatowy zapach.

Bisabolol szczególnie polecany jest do cery delikatnej i wrażliwej, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Wykazuje działanie silnie kojące oraz przeciwzapalne. Przyspiesza gojenie się ran.
Może również wpływać na metabolizm komórek skóry, stymulując ich odnowę. Te właściwości mogą zmniejszyć objawy starzenia się skóry i przyczyniać do szybszej regeneracji w przypadku podrażnień skóry. Bisabolol jest znany także jako składnik wspierający leczenie trądziku i łuszczycy - nie tylko w kosmetyce, ale też w medycynie.

Przeciwzapalny wpływ rumianku