Co to jest Beta-hydroksykwasy?

Beta-hydroksykwasy (BHA) są powszechnie używane w zabiegach kosmetycznych. Odblokowują pory, zwiększają skuteczność działania innych preparatów pielęgnacyjnych. Polecane są głównie dla cery mieszanej, tłustej i trądzikowej. Stosować je mogą jednak również osoby posiadające cerę suchą, z zanieczyszczonymi porami w strefie T.

BHA to hydroksykwasy stosowane w kosmetyce. Są one rozpuszczalne w tłuszczach, dzięki temu złuszczają martwe komórki z powierzchni naskórka, mają również zdolność przenikania przez warstwę łojową (sebum) i wnikania w głąb porów skóry.
Beta-hydroksykwasy potrafią również wniknąć w głąb mieszka włosowego, co ma duże znaczenie przy leczeniu trądziku. Kwasy BHA polecane są głównie dla cery mieszanej, tłustej i trądzikowej. Stosować je mogą także osoby posiadające cerę suchą, z zanieczyszczonymi porami w strefie T. Kwasy te nie powodują wysuszenia. W odróżnieniu od AHA (alfa-hydroksykwasy), beta-hydroksykwasy posiadają większą cząsteczkę, dlatego działają bardziej powierzchniowo. Są łagodniejsze i podczas ich stosowania rzadziej występują efekty uboczne (szczypanie, mrowienie, pieczenie, nadmierne złuszczanie). Dodatkową zaletą BHA jest zwiększanie skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych: skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w stosowanych potem produktach.

Głównym reprezentantem beta-hydroksykwasy stosowanym w kosmetyce jest kwas salicylowy, pozyskiwany z kory wierzby i sosny.

Peelingi chemiczne: rodzaje i ceny