Co to jest Azulen?

Azulen od dawna był tradycyjnie wykorzystywany w medycynie w leczeniu gojących się ran i stanów zapalnych. Dziś jest także pomocny w leczeniu skóry trądzikowej i regulowaniu pracy gruczołów łojowych, działa zmiękczająco, ściągająco, oczyszczająco i zwęża pory.

Azulen to składnik kosmetyków o działaniu przeciwzapalnym i łagodzącym.

Jest to stabilizowany wyciąg alkoholowy z kwiatów rumianku i innych roślin: korzenia biedrzeńca, ziela krwawnika, gwajakowca lekarskiego, krwawnika i piołunu. Substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, łagodzące, antyalergiczne, uspokajające, pielęgnacyjne, regenerujące. Te właściwości sprawiają, że azulen można spotkać w preparatach do leczenia i pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej. Reguluje bowiem pracę gruczołów łojowych, działa zmiękczająco, ściągająco, oczyszczająco i zwęża pory.
Niebieska barwa olejku rumiankowego spowodowana jest obecnością chamazulenu, jednego z głównych składników olejku. Substancja ta ma niebieski kolor, lecz w postaci wolnej w roślinach nie jest obecna. Z kolei olejek otrzymany metodą ekstrakcji chemicznej nie zawiera chamazulenu, dlatego też nie ma niebieskiego zabarwienia.

Leksykon składników aktywnych w kosmetykach