Co to jest Avocado oil?

Avocado oil to po prostu olejek wyciskany z awokado, owocu uprawianego w tropikalnej części świata. Ze względu na bogactwo witamin i minerałów zalicza się go do najzdrowszych olejów. Można go wykorzystywać w kuchni oraz w pielęgnacji ciała i włosów. Sprawdź, w jaki sposób.

Olej pochodzenia roślinnego, wyciskany na zimno 
z owoców awokado. Zawiera 25 procent tłuszczu, koktajl witamin A, D, E, PP, H i z grupy B. Dostarcza skórze potasu, manganu, fosforu i krzemu. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-9 i Omega-6 i fitosterole. Wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry i wpływa na poprawę jej elastyczności. Posiada również właściwości przeciwzapalne i antygrzybiczne. Ma zastosowanie w leczeniu łuszczycy i egzemy. Jego zaletą jest to, że dobrze się wchłania. Poprawia koloryt skóry. Znajdziemy go w kosmetykach do skóry suchej i wrażliwej, dojrzałej, zniszczonej i wrażliwej, skłonnej do podrażnień.

Avocado oil można kupić w sklepach ze zdrową żywnością za ok. 10 zł/50 ml i zastosować w domowej pielęgnacji. Nakładać jak serum na zmarszczki lub całą twarz. By uzyskać  efekty, taka kuracja powinna trwać 
3 miesiące. Można też dodać kroplę olejku do kremu nawilżającego. Zmieszać na dłoni 
i wklepać w skórę. Nadaje się też do olejowania włosów. Olejek z awokado jest gęsty, można więc wymieszać go z innym olejkiem np. różanym, jojoba.