Co to jest Acetylated Lanolin Alcohol?

Acetylated Lanolin Alcohol (acetylowany alkohol lanolinowy) to emolient stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Tworzy na ich powierzchni film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody . Kondycjonuje skórę oraz włosy, zmiękcza je i wygładza. Najczęściej stosuje się go w kosmetykach do włosów.

Acetylated Lanolin Alcohol czyli acetylowany alkohol lanolinowy, czasami nazywany alkoholem lanolinowym lub alkoholem wełnianym. Emolient stosowany w  kosmetykach pielęgnacyjnych. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (ma tzw. pośrednie działanie nawilżające). Poprawia kondycję skórę oraz włosów, zmiękcza je i wygładza. Najczęściej stosuje się go w kosmetykach do włosów. Nie tylko je pielęgnuje, ale też działa antystatycznie, czyli zapobiega ich elektryzowaniu się. Jeśli aplikuje sie go na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników

Jak wybierać kosmetyki do włosów