Co to jest Acetylated Lanolin?

Acetylated Lanolin inaczej Acetylowana lanolina, otrzymywany z lanoliny tzw. emolient tłusty, który tworzy na na powierzchni skóry i włosów odżywczą, zmiękczającą, wygładzającą i nabłyszczającą oraz ochronną warstwę, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Najczęściej stosuje się go w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów.

Acetylated Lanolin inaczej Acetylowana lanolina. Otrzymuje się ją w wywniku ogrzewania lanoliny. Ma niższą temperaturę topnienia od lanoliny i nie rozpuszcza się w wodzie (właściwości hydrofobowe). To tzw. emolient tłusty, tworzący na powierzchni skóry i włosów odżywczą, zmiękczającą, wygładzającą i nabłyszczającą oraz ochronną warstwę. W stanie czystym stosowany na skórę może powodować tworzenie się zaskórników. W kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów tworzy film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (pośrednie działanie nawilżające). Stosuje się go jako czynnik tworzący wodoodporne powłoki, np. w kosmetykach do makijażu i do opalania. Również w kremach do rąk, do ciała, pomadkach ochronnych do ust (zastrzymuje wilgoć w skórze, poprawia kondycję). Nie wykazuje działania alergizującego, dlatego wykorzystuje się ją w kosmetykach do skóry wrażliwej. Acetylowana lanolina jest też częstym składnikiem kosmetyków do włosów - wzmacnia je i poprawia ich wygląd. Ma też działanie antystatyczne, zapobiega ich elektryzowaniu się.

Leksykon składników aktywnych w kosmetykach